Dostupni linkovi

BiH se nada uspješnijoj godini na evropskom putu


Sjedište EU u Sarajevu - ilustracija
Sjedište EU u Sarajevu - ilustracija
BiH ima veliki zaostatak u procesu evropskih integracija. Polovinom 2008. godine, potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, čije je provođenje trebalo osigurati aplikaciju za članstvo. To se do danas nije desilo, pa je BiH jedina zemlja u regionu koja još uvijek nije ozvaničila svoju namjeru da postane članica evropske zajednice.

Izvještaji o napretku koje Evropska komisija objavljuje svake godine, za ovu zemlju su negativni a najlošiji je posljednji, za 2011. Ipak, s obzirom na približavanje u stavovima oko nekih ključnih zakona, 2012. godina bi trebala biti mnogo uspješnija.

2011. je bila godina propuštenih prilika i potpune blokade, odnosno izgubljeno vrijeme za evropske ambicije BiH. Bilo je planirano da se zahtjev za kandidatski status podnese do kraja 2010, ali u tome se nije uspjelo ni godinu kasnije.

Umjesto uspjeha u ostvarivanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju odnosno privremenog sporazuma, desilo se nešto sasvim suprotno, kaže Nevenka Savić direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

''Praktično kršimo privremeni sporazum zbog neusvajanja Zakona o državnoj pomoći i neprovođenja presude Suda za ljudska prava ''Sejdić-Finci'' i treća stvar Zakon o popisu stanovništva, mislim da je opštepoznato da se ne može napredovati niti odgovarati na upitnik bez statističkih podataka'', kazala je ona.

2012. godina morala bi biti uspješnija, kaže Savić.

''Mislim da postoji razumijevanje u parlamentu da su ova dva zakona, kao i ove izmjene Ustava jako bitni za BiH, da onda možemo do sredine godine nadam se, podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo'', ocjenjuje Savić.

Proces ratifikacije Sporazuma s BiH, u svim parlamentima zemalja članica EU završen je prije godinu dana ali, Vijeće Evrope još uvijek nije obavilo završni čin. Iako o tome nema zvanične obavijesti to je jasna poruka za BiH. Međutim, neće biti sankcija, naglašava, Osman Topčagić, ambasador BiH pri EU.

''Proces evropskih integracija je izraz političke volje zemlje koja ulazi u taj proces, tako da ovdje nisu predviđene nikakve sankcije, ali ako su ukupne aktivnosti spore onda je sporo i dobivanje sredstava i sve ono što je vezano za sam taj proces i prednosti napretka u procesu evropskih integracija, ali indirektno to se onda odražava i na ukupnu poziciju zemlje'', kazao je Topčagić.

Problem odgovornosti

Moglo bi se reći da je BiH tokom 2011. godine bila izgubljena u nadležnostima – između entitetskog i državnog nivoa, kaže Borislav Borenović predsjednik komisije za evropske integracije narodne skupštine RS. Mnogo toga bi se moglo uraditi na usklađivanju zakodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU.
Tija Memišević
Tija Memišević

''Zato je veoma bitno da, na neki način, što prije dobijemo program intergrisanja koji treba da uradi Direkcija za evropske integracije i Savjet ministara kako bi se definisalo šta to od zakonodavstva treba da se usklađuje na kojem nivou vlasti. Ne vidim razlog zašto da neka teška politička iskušenja ili teški politički izazov, kao što je recimo Zakon o državnoj pomoći, treba da zakoči usklađivanje svih drugih zakona koji su većina njih tehničke prirode, tako da vrtimo se stalno u krug i niko ništa ne radi'', kaže Borenović.

Zašto je BiH propustila veliku šansu u približavanju evropskoj zajednici naroda? Direktorica Evropskog istraživačkog centra, Tija Memišević smatra da je razlog u tome što najveći broj političara ne želi mijenjati postojeće stanje.

''Ne postoji spremnost da se preuzme odgovornost za proces evropskih integracija, jer preuzimanje te odgovornosti podrazumijeva stvarno uvođenje pravne države, transparentnost u tim procesima i potrebu da se stvore rezultati. Ako imate mjerljive rezultate vi ćete konačno jednom morati izaći pred birače sa postignutim rezultatima i možete time da izgubite biračku bazu'', rekla je Memišević.

Građani BiH podržavaju i žele ulazak svoje zemlje u evropsku porodicu naroda. Ta podrška se kreće i do 90 posto, a kako analitičari objašnjavaju razlog je što se nadaju boljem životu. Međutim, u našoj anketi – na pitanje kada će BiH u Evropu, kažu:

''Ako se ovako budu dogovarali naši političari nećemo nikad.''
''Sudeći po ovoj situaciji cjelokupnoj u BiH bogami daleko smo mi.''
''Totalni bezizlaz. Ovi veliki ljudi koji imaju djecu, zna se gdje su, sve je to u Evropi.''
''Nije uopšte bitno da li će BiH biti članica EU, a dobro bi bilo da bude, nego je bitno da dostigne evropske standarde. Nažalost, ovo što sad živimo je jako daleko od toga'',
kažu građani.

Povezani tekstovi:
Beograd ne uči za evropski popravni
Crnu Goru čeka godina velikih turbulencija

Makedonija: Evropa na čekanju zbog spora o imenu
Hrvatska i EU: Obaveze, ali i pogodnosti
Pred Kosovom dijalog o vizama i reforme
XS
SM
MD
LG