Dostupni linkovi

Suđenje Sanaderu odgođeno za tjedan dana


Ivo Sanader, fotografija iz arhive
Ivo Sanader, fotografija iz arhive
Prvo u nizu suđenja bivšem hrvatskom premijeru i bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu, ono za korupciju i ratno profiterstvo zbog navodnog uzimanja provizije za kredit Hypo banke Hrvatskoj pred 16 godina, prekinuto je u petak jer Sanader ima problema sa srcem, a kako je rekao sudski medicinski vještak, sveučilišni profesor Vladimir Gašparović, svaka stresna situacija predstavlja dodatni potencijalni rizik.

"A sudska rasprava sigurno predstavlja određenu stresnu situaciju. U situaciji u kojoj se takav rizik može u potpunosti raščistiti i isključiti, smatram da pacijent danas nije raspravno sposoban s obzirom da želi obaviti koronarografiju i smatram da joj treba dati prednost prije nastavka raspravnog procesa", kaže Gašparović.

Sanader se naime požalio na visok tlak, pritisak u grudima i nepravilan rad srca, kazao kako je koronarografija planirana već dva i po mjeseca i priložio nalaze od četvrtka, koji su bili temelj za mišljenje vještaka.
Istraga o korupciji proširena i na HDZ

On se u sudnici pojavio u hlačama i džemperu “Paul&Shark”, zbog čega se ispričao sudu.

“Jučer je profesor rekao da bi trebalo napraviti koronarokopiju, s čime sam se ja složio, i rečeno mi je da jutros idem u bolnicu. Nakon toga sam ja ovako obučen došao tu, pa se želim ispričati zbog toga, jer bih inače došao u odijelu”, kazao je Sanader.

Sudija zamjera Sanaderu

Odgađajući raspravu na sedam dana – za sljedeći četvrtak i petak – predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić zamjerio je Sanaderu da koristi svoje zdravstvene probleme za odgađanje suđenja.

Zagrebački županijski sud
Zagrebački županijski sud
“Za sada to nećemo tumačiti kao namjeru odugovlačenja postupka, iako je to – znate – zapravo vrlo blisko”, ustvrdio je Turudić.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković odbacila je ovu Turudićevu tvrdnju:

“Postupak odugovlačenja ne može postojati u slučaju kada vi pet dana prije toga tražite liječnički pregled. Dakle, on nije tražio da ide u bolnicu, da bude hospitaliziran ili da se što radi, nego je tražio da ga pregleda kardiolog. Ako se na to mora čekati pet dana, onda to nije problem gospodina sanadera, nego uprave zatvora.”

Sanader je sa suđenja odmah odvezen u jednu zagrebačku bolnicu na koronoskopiju, na kojoj je ustanovljeno da nema potrebe za ugradnjom stenta. Temeljem liječničke odluke zadržan je u bolnici do subote, kada će odlučiti o daljem postupanju.
"Možda je on htio odgoditi svoje ročište da se u medijima još par dana vrti o HDZ-u, da njegovo ročište ne prekrije sve to skupa", kaže Dražen Ciglenečki.

Novinar “Novog lista” i koautor nagrađivane knjige o Sanaderu Dražen Ciglenečki komentirao je za naš radio moguće motive Sanaderovog ponašanja:

“Moguće je da se čovjek loše osjeća. Druga je pak mogućnost da je on kalkulirao. Zašto? Pa možda zato što je jučer postalo poznato javnosti da je otvorena istraga protiv HDZ-a.Možda je on htio odgoditi svoje ročište da se u medijima još par dana vrti o HDZ-u, da njegovo ročište ne prekrije sve to skupa. Moguće je da je on kalkulirao na način – zašto bih ja danas tu nešto izvodio na ročištu, pa da to u drugi plan baci istragu protiv mojih bivših kolega, za koje mislim da su mi sve ovo smjestili.”

Sanadera čeka ukupno šest suđenja, od kojih je najozbiljnije i financijski najteže – više desetaka milijuna kuna - ono za aferu “Fimi media”, marketinške agencije preko koje su isisavani novci iz ministarstava i javnih poduzeća i – prema tvrdnjama tužiteljstva – išli u džepove Sanadera i suradnika, ali – izgleda – i u crne fondove HDZ-a. To je i razlog zašto je istraga u tom postupku proširena i na HDZ, što je u četvrtak i službeno potvrđeno.
XS
SM
MD
LG