Dostupni linkovi

UNDP renovira školu u Doboju čiju je obnovu obećao Vučić


Obnova Škole „Vuk Stefanović Karadžić“
Obnova Škole „Vuk Stefanović Karadžić“

Iako je više puta zvanično isticano da je Vlada Srbije donirala novac za obnovu Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Doboju, što su prenijeli i brojni mediji u regionu, na kraju se ipak pokazalo da to nije istina. Školu zapravo finansira Razvojni program UN-a (UNDP), a to je potvrđeno tek nakon posjeta visokih zvaničnika iz Banjaluke i Beograda prije i tokom predizborne kampanje u BiH.

Delagacije iz Banjaluke i Beograda predvođene predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetile su 19. jula ove godine Osnovnu školu „Vuk Stefanović Karadžić“ u Doboju.

Ispred ulaza u školu u kojoj su u to vrijeme bili svježi tragovi razorne majske poplave njen direktor Milan Gojković je tada, pred visokim gostima, okupljenim građanima, pored ostalog, rekao:

Vučić i Dodik u Doboju u julu 2014.
Vučić i Dodik u Doboju u julu 2014.

„Lijevo od vas, odnosno desno od nas, vidite dvije zastave koje simobolizuju ispruženu ruku naših prijatelja i braće iz Srbije koji nam donose pomoć“, naveo je Gojković.

U rano popodne te julske subote predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić objasnio je o kakvoj se pomoći radi i kada će novac biti prebačen iz Beograda u Banjaluku:

„Samo u ovu školu uložićemo najmanje 600.000 maraka. Mislim da će biti i nešto više. Taj novac će od ponedjeljka biti na raspologanju Vladi Republike Srpske. Ona će upravljati novcem i onima koji budu izvodili radove moći će da isplaćuje sve što je neophodno da te radove završe do prvog septembra“, kazao je Vučić.

A evo šta je tada rekao predsjednik RS Milorad Dodik:

„Kada smo ušli ovdje direktor kaže da može da završi sve za 30 dana, ako ima para. Gospodin Vučić je ovdje dokaz da te pare postoje i da će biti završeno“, naveo je Dodik.

Renoviranje osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić započelo je 25. avgusta ili poslije duže od mjesec dana nakon što su visoke delagacije u dvadesetak skupocjenih limuzina napustile Doboj.

Tabla na školi
Tabla na školi

Uoči početka radova pored mjesta odakle su visoki zvaničnici najavljivali pomoć i govorili o obnovi škole postavljena je tabla na kojoj je uz ime izvođača radova bilo napisano da je investitor Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

U razgovoru za RFE dan poslije početka radova direktor škole Milan Gojković ovako je govorio o rekonstrukciji škole:

„Juče su počeli radovi nakon tenderske procedure koju je proveo UNDP u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sredstvima Vlade Srbije. Takve sam informacije dobio“, pojasnio je Gojković.

Novac završio u nepoplavljenoj bolnici

Tokom predizborne kampanje, 15-ak dana uoči opštih izbora u BiH, gradilište u prizemlju Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić u Doboju obišle su ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, koje pred novinarima nisu krile oduševljenjezbog renoviranja ove škole.

„Zanimljivo za mene kao nekog ko se bavi enregetikom da je ovo potpuno energetski efikasna škola. To je nešto što pre nije bilo. Očekujemo da do kraja oktobra dođemo ovdje i otvorimo zajedno ovu školu, naravno, sa predsjednikom Vlade Srbije“, rekla je Zorana Mihajlović.

Entitetska ministrica Golić tada je navela:

„Ova škola ispunjava sve standarde energetske efikasnosti koji su po Zakonu o uređenju prostora i građenju RS i propisani“, rekla je Golić.

Tek 40 dana poslije ove političke ekskurzije, organizovane u jeku predizborne kampanje u BiH, zvanično je rečeno da se novcem Vlade Republike Srbije ne obnavlja Osnovna škola Vuk Karadžić u Doboju.

To je upravo u Doboju početkom prve novembarske sedmice potvrdio ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija, koji je najavio i preusmjeravanje tog novca.

„Ta sredstva su prije svega namijenjena za institucije obrazovanja. Pošto je prije odluke Vlade UNDP već bio našao sponzora i rekonstruisao postojeće objekte, mi tražimo škole u RS, a vjerovatno će to biti neka srednja škola koja je najugroženija, kojoj ćemo donirati, preusmjeriti, ta sredstva koja se nalaze na posebnom Fondu solidarnosti. Uopšte nisu na budžetu RS i da iz Fonda solidarnosti preusmjerimo tih 600.000 maraka za rekonstrukciju škole. Mi ćemo vrlo brzo izaći u javnost s tim, ali moramo prije toga dobiti saglasnost premijera Vučića“, otkrio je Mutabdžija.

Ostatak donacije Vlade Srbije od pola miliona eura za pomoć Doboju poslije prirodne katastrofe, prema riječima ministra zdravstva RS Dragana Bogdanića, završio je u dobojskoj bolnici, koja, inače, nije bila zahvaćena majskom poplavom.

Nije poznato jesu li zvaničnici RS i za to trošenje doniranog novca morali tražiti saglasnost predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o kojoj sada govori entitetski ministar prosvjete Goran Mutabdžija.

XS
SM
MD
LG