Dostupni linkovi

Vučić huliganima: Uslediće nemilosrdna borba


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Uslediće nemilosrdna borba protiv kriminala, jer nije moguće igrati se sa državom, upozorio je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nakon hitnog zasedanja Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, posvećenog problemu sa huliganima.

Na sednici se pre svega razgovaralo o nasilnom prekidu glasanja u severnoj Mitrovici koje su izazvali ekstremisti iz Srbije, kao i o borbi protiv nasilja na stadionima.

Vučić, koji je inače koordinator službi bezbednosti, je za RTS rekao da je predloženo formiranje službe za borbu protiv ekstremizma i suzbijanja narkomanije.

Da li to što se problem huliganstva našao pred čelnim ljudima zaduženim za bezbednost države i bombastične najave obračuna sa huliganima, znači da je „kap prelila čašu“ i da je država ovog puta zaista rešila da promeni višegodišnju politiku blagog odnosa prema ekstremistima?

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“, kriminolog Bogoljub Milosavljević, za RSE kaže da „problemi u Srbiji koji postoje sa huliganima na velikim sportskim događajima traju veoma dugo i sasvim je izvesno da su poslednji događaji na derbiju Zvezde i Partizana, gde je došlo do tog velikog sukoba bili ona kap koja je prelila čašu i koja je svakome u ovom društvu – Vladi, Narodnoj skupštini, Savetu za nacionalnu bezbednost, Birou za koordinaciju službi bezbednosti jasno pokazala da konačno država mora jako ozbiljno da se pozabavi rešavanjem tog problema“

RSE: Da li je dosadašnji mlak odnos države prema ekstremistima, bilo da govorimo o presudama koje su kritikovane kao preblage, bilo da govorimo o povlačenju pred paradu ponosa doveo do toga da sada imamo slučaj da ekstremisti prekidaju glasanje na severu Kosova ili da se dogodi ono što smo videli na tribinama?

Milosavljević: Prosto je uvek do sada negde bila suviše mlaka reakcija, zapravo nije bilo koordinirane, osmišljene i vrlo ozbiljne akcije države da se sa tim nekako prestane, da te loše pojave počnu ozbiljno da se kontrolišu. Konačno, bili smo i svedoci da su politika i političari u nekim trenucima umeli da koriste te navijačke grupe, recimo za paljenje ambasada ili za neke druge oblike ispoljavanja nekog, da kažemo, državnog protesta kada država to nije mogla da učini oficijalna vlast na drugi način.

RSE: U tom svetlu je interesanta izjava premijera Ivice Dačića da su se partije godinama udvarale huliganima i priznanje da je to činila i njegova stranka. Može li se na to gledati kao na kraj takve prakse?

Milosavljević: To njegovo priznanje je svakako nešto što je dobro. Dobro je što je on imao hrabrosti da to otvoreno prizna, to nešto što je za sve građane belodan i što svi vidimo i ja se isto nadam da bi to priznanje moglo da znači odricanje od nekon budućeg korišćenja navijača za nekakve političke ciljeve. Još bi bolje bilo i time bi to njegovo priznanje bilo kompletirano kada bi se iz klubova povukli ljudi koji su relativno visoko ili vrlo visoko pozicionirani u političkim strankama. To bi onda bio i dokaz da se političke stranke odvajaju od klubova i od navijača koje klubovi podržavaju, a koji prave te velike probleme.
XS
SM
MD
LG