Dostupni linkovi

Vučić: Drago mi je da je Milanović promenio mišljenje


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

“Drago mi je što je gospodin Zoran Milanović promenio mišljenje. To je odlična vest. Nije važno ko je promenio mišljenje, ko je šta i kako uradio… Bili bismo veoma zahvalni, skinuli bi kapu, samo da nas ostave na miru. Da nas puste da možemo normalno i slobodno da se krećemo, i da možemo normalno i slobodno da radimo,” rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beogradu sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje, na vest da Hrvatska planira da ukine blokadu na granici.

Han u Šidu: EU i Srbija da se suoče sa izbegličkom krizom zajedno

Han u Šidu: EU i Srbija da se suoče sa izbegličkom krizom zajedno

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han posetio je u petak Prihvatni centar za izbeglice u Šidu, gde je poručio da je reč o zajedničkom problemu za koji je potreban evropski odgovor.

On je zahvalio je Vladi Srbije na svemu što je učinila za izbeglice i poručio da Srbija nije sama, da je evropska zemlja i da sa ovim problemom treba da se suočimo zajedno.

"Video sam šta je sve učinjeno u cilju pomoći izbeglicama", izjavio je Han nakon obilaska centra. Više detalja možete pročitati OVDE.

Vučić je rekao da je Srbija samo tražila ono što joj pripada u skladu sa zakonom i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

“Srbija je četiri dana molila da granica bude otvorena. Tražili smo samo ono što je za nas bilo potpuno normalno, moralno, civilizacijski prihvatljivo, i ništa više. Onog trenutka kada Hrvatska odustane od provođenja protivzakonitih mera, istog sekunda Srbija će sve stvari vratiti u pređašnje stanje. I time jasno i nedvosmisleno pokazati koliko smo bili na strani istine, prava i pravde.”

Prethodno, par sati pre otvaranja granice, Johanes Han je iz Beograda poručio da Hrvatska treba da ukine blokadu sa Srbijom, i da o tome nema šta da se pregovara.

“Apelujem na Vladu Hrvatske da promeni svoju odluku i prekine bokadu. Ključni interes ljudi na Zapadnom Balkanu je sloboda kretanja i ekonomska stabilnost. Iako je u Šengenskoj zoni moguće uvesti kontrole granica, one moraju biti privremene, srazmerne i ne smeju biti diskriminatorne, a čini se da je ovde o tome reč.”

Oštra retorika koja prati ovu krizu bila je jedna od tema sastanka. Han je prokomentarisao izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića o “podizanju ograde prema varvarima”.

“Ne sviđa mi se takav jezik. To je neprihvatljiv govor, a posebno ako tako govore predstavnici države. Osuđujem takvo izražavanje, bez obzira ko je u pitanju. Akteri bi trebalo da 'razoružaju' svoj govor, jer takve izjave ne doprinose spuštanju tenzija. Svi smo Evropljani, imamo dugu istoriju, i niko od nas nije varvarin.”

XS
SM
MD
LG