Dostupni linkovi

17. maj: Watergate, Studio B, ...


Američki predsjednik Richard Nixon neposredno nakon što je dao ostavku, 1974.
Američki predsjednik Richard Nixon neposredno nakon što je dao ostavku, 1974.

17. maj (svibanj) je stotinu trieset osmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 228 dana.

1973. – Američki Senat počinje istragu o aferi Watergate. Bio je to jedan od najvećih skandala u američkoj povijesti, koji je doveo do ostavke predsjednika Richarda Nixona.

2000. – U redakciju beogradskog Studija B upala je policija čime je Vlada Srbije preuzela ovaj medij. U saopćenju Vlade se navodi da je Studio B vršio ¨nasilno rušenje, legalno izabrane vlasti i poticao na terorističke akcije¨.

2001. – Iranski minister saobraćaja Rahman Dadman zajedno sa svim zamjenicima ministarstava njegove delagacije, izgubili su život u avionskoj nesreći na sjeveru Irana.

2003. – Katastrofalne poplave zahvatile su Šri Lanku. Oko 250 ljudi izgubilo je život, a čak 150.000 osoba ostalo je bez krova nad glavom.


- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na današnji dan 1992. godine uklanja homoseksualnost sa liste klasifikacije bolesti. Zato se na današnji dan širom svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije.


XS
SM
MD
LG