Dostupni linkovi

21. maj: FIFA, Saharov, Gandhi, ...


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

21. maj (siječanj) je stotinu četrdeset drugi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 224 dana.

1471. – U Nürnbergu se rodio njemački slikar i kipar Albrecht Dürer (1471.- 1528.). Jedan je od najvećih predstavnika renesanse, a bio je pod uticajem talijanskih umjetnika tog vremena.

1904. – U Parizu je osnovana FIFA (Fédération Internationale de Football Association), najviša svjetska nogometna organizacija. Danas je njeno sjedište u Zürichu, u Švicarskoj, a u svom članstvu ima 208 nogometnih saveza. FIFA se može pohvaliti da ima veći broj država članica nego UN i Međunarodni olimpijski odbor.

1921. – Na današnji dan u Moskvi rodio se Andrej Saharov (1921.- 1989.) poznati sovjetski nuklearni fizičar, disident i borac za ljudska prava. Nobelovu nagradu za mir dobio je 1975., a Europski parlament je, njemu u čast, ustanovio godišnju nagradu Saharov namjenjenu ljudima koji su doprinijeli poboljšanju ljudskih sloboda i prava.

1991. – Ubijen je indijski premijer Rajiv Gandhi (1944.- 1991.) za vrijeme predizborne kampanje. U buket cvijeća bila je skrivena bomba, a planiranim atentatom se spriječilo da bude ponovo premijer Indije. Gandhi je pokrenuo veliku borbu protiv korupcije, a imao je namjeru i bitno promijeniti ekonomiju i telekomunikacije.

1997. – Nakon višegodišnjeg neprijateljstva Poljska i Ukrajina potpisale sporazum o pomirenju.

2006. – Referendumom održanim u Crnoj Gori stanovnici su se odlučili za neovisnost i prekid državne zajednice Srbije i Crne Gore.


XS
SM
MD
LG