Dostupni linkovi

13. septembar: Arafat, Rabin, Clinton, ...


Yitzhak Rabin, Bill Clinton i Jaser Arafat na svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma iz Osla, Washington, 13. septembar 1993.
Yitzhak Rabin, Bill Clinton i Jaser Arafat na svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma iz Osla, Washington, 13. septembar 1993.

13. septembar (rujan) je dvije stotine pedeset sedmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 109 dana.

1955. – U Moskvi završeni pregovori između Savezne Republike Njemačke i Sovjetskog Saveza, o granicama, o povratku 9.628 njemačkih zarobljenika, te o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1991. – Sovjetski Savez i SAD postižu sporazum o prekidu snabdijevanja oružjem sukobljenih strana u Afganistanu.

1993. – Na posebnoj ceremoniji u Washingtonu, potpisan je sporazum iz Osla, službenog naziva ¨Deklaracija o principima¨, između Izraela i Palestinskih političkih predstavnika. Sporazum je unio prekretnicu u palestinsko-izraelskom sukobu, a potpisali su ga Jaser Arafat i Yitzhak Rabin, u prisustvu američkog predsjednika Billa Clintona.

1998. – Crna Gora je deportirala tisuće izbjeglica sa Kosova u Albaniju.

1999. – U četvrtoj eksploziji u Moskvi, od serije bombaških napada koji su potresali Rusiju, srušena je stambena zgrada, poginulo je 118 osoba. Prve tri eksplozije desile su se prethodnih dana u Bujnaksku, Volgodonsku i Moskvi, poginulo je preko 290 ljudi.

2001.Colin Powell, američki državni sekretar, potvrdio je da je Osama bin Laden, vođa Al Kaide, glavni osumnjičeni za terorističke napade koji su se desili 11. septembra na tlu SAD-a.

2010. – Međunarodni sud u Haagu počeo je sa saslušanjima vezanim za gruzijske optužbe protiv Rusije, za vrijeme rata 2008. godine.


XS
SM
MD
LG