Dostupni linkovi

13. juli: Berlin, Twitter, Nabucco, ...


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

13. juli (srpanj) je stotinu devedeset četvrti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostao je još 171 dan.

1930. - U Urugvaju je održano prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu, od 13. do 30. jula. FIFA se odlučila za Urugvaj kao zemlju domaćina, jer su te godine slavili stogodišnjicu neovisnosti, a urugvajska reprezentacija je osvojila turnir na Olimpijskim igrama 1928. godine.

1996. – U Berlinu se održava festival ¨Love Parade¨, na kojem je oko 500.000 ljudi plesalo uz tehno muziku. Bilo je to najveće okupljanje na ulicama Berlina nakon Drugog svjetskog rata.

1999. – Nekoliko tisuća iranskih studenata sukobilo se na ulicama Teherana sa policijom zbog odluke vlasti da zabrani sva javna nezvanična okupljanja.

2006. – Bjeloruski opozicioni lider Alexander Kozulin osuđen na pet i pol godina zatvora.

2006. – Počinje sa radom Twitter, besplatna društvena mreža i mikroblog, koji danas ima oko 5 milijuna korisnika. Često ga opisuju kao ¨internetski SMS¨ čiji tekstualni unosi nisu duži od 140 karaktera.

2009. – U Ankari je potpisan sporazum o gradnji plinovoda Nabucco između četiri članice EU (Austrije, Bugarske, Mađarske i Rumunije) i Turske. Cilj je bio smanjiti europsku ovisnost o ruskom plinu.

XS
SM
MD
LG