Dostupni linkovi

16. januar: Palach, Pahlavi, Sirleaf, ...


Dan uoči sahrane Jana Palacha, Prag, 1969.
Dan uoči sahrane Jana Palacha, Prag, 1969.
16. januar (siječanj) je šesnaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 349 dana.

1969.Jan Palach, češki student filozofije na Karlovom sveučilištu u Pragu, u znak protesta zbog okupacije Čehoslovačke koju po nalogu Sovjetskog Saveza izvršavaju članice Varšavskog ugovora u augustu 1968., izvršio je samoubojstvo spaljivanjem u centru Praga.

1979. – Pod pritiskom nemira u zemlji šah Mohammed Reza Pahlavi bježi iz Irana, u koji se nikada više nije vratio.

1991. – Američke snage uz pomoć saveznika počinju sa operacijom ¨Pustinjska oluja¨ pošto Irak nije ispunio rok za povlačenje svojih snaga iz Kuvajta. Devetnaest sati poslije isteka ultimatuma UN-a Bagdadu, počeli su zračni udari na vojna i industrijska središta u Iraku i Kuvajtu.

2002. – Savjet bezbjednosti UN jednoglasno usvaja sankcije protiv mreže Al Kaide i ostatka talibana u samom Afganistanu i van njega.

2005. – Na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, u drugom izbornom krugu, Stjepan Mesić osvojio je novi petogodišnji mandat.

2005. – Nakon najavljenih rezova socijalnih benefita, diljem Rusije izbili su masovni protesti, najveći od preuzimanja vlasti predsjednika Vladimira Putina.

2006. – Ellen Johnson Sirleaf (1938.) dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011., inaugurirana je na mjesto predsjednice Liberije. Time je postala prva žena u povijesti afričkog kontinenta koja je izabrana na mjesto šefa države.
XS
SM
MD
LG