Dostupni linkovi

5. decembar: Mozart, Disney, Albright, ...


Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart
5. decembar (prosinac) je tri stotine trideset deveti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 26 dana.

1791. – U Beču je umro Wolfganf Amadeus Mozart u 35.godini života. Smatra se najgenijalnijim kompozitorom u povijesti muzike, čudom od djeteta koji je već sa pet godina održavao koncerte. Rodio se 27.januara 1756. u Salzburgu. U njegov opus ubraja se 19 opera, stotinjak violinskih, klavirskih sonata, te gudačkih kvarteta i kvinteta, slijede brojni klavirski i violinski koncerti, desetine simfonija.

1901. – U Chicagu se rodio Walt Disney, jedan od najmoćnijih osoba svjetskog filma, smatra se najzaslužnijim za afirmaciju crtanog filma. U njegovoj kreaciji nastaje i Mickey Mouse a filmom ¨Snjeguljica i sedam patuljaka¨ osvaja cak 8 Oscara. Novi val filmske industrije donosi filmove: Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnoružica, Knjiga o džungli…

1931. - Katedrala Krista Spasitelja, Ruske pravoslavne crkve, koja se nalazi nedaleko od Kremlja u Moskvi, srušena je po nalogu Staljina. Na tom mjestu postavljen je bazenski kompleks, a vjerski hram je ponovo sagrađan od 1990.- 2000. prema starim fotografijama i crtežima.

1994. – Rusija zatvara granice prema otcijepljenoj republici Čečeniji, gdje i vlada i oporbeni lideri iskazuju bojazan od ruske intervencije.

1995. NATO odobrava slanje 60.000 vojnika u Bosnu i Hercegovinu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

1996. – Američki predsjednik Bill Clinton imenuje Madeleine Albright na mjesto državne tajnice. Zakletvu polaže 23. januara 1997. a bila je prva žena na toj funkciji u američkoj povijesti.

2001. – Afganistanske partije potpisuju sporazum o uspostavi post-talibanske vlade na čelu sa Hamidom Karzaijem.

2009. - Google na svojim stranicama pokreće rječnik, koji omogućava prevode na 27 svjetskih jezika, kao i prevode s tih jezika na engleski. Korisnici mogu i čuti kako se odgovarajuće riječi pravilno izgovaraju na engleskom jeziku.

- Danas se obilježava Međunarodni dan volontera.
XS
SM
MD
LG