Dostupni linkovi

18. oktobar: Edison, Jakovljev, ...


Thomas Alva Edison (1847.- 1931.)
Thomas Alva Edison (1847.- 1931.)
18. oktobar (listopad) je dvije stotine devedeset prvi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 74 dana.

1867. – Na Aljasci se spušta zastava Carske Rusije i podiže se zastava SAD-a, čime je zvanično obilježen prelazak Aljaske u vlasništvo SAD-a. Bila je to dobra investicija, naime SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od 4 centa po jedinici. No kasnije se otkrilo da je Aljaska bogata naftom, zemnim plinom i rudom.

1922. – Osnovan je BBC (British Broadcasting Company) prva javna nacionalna televizija u Velikoj Britaniji. Svoju glavnu misiju definiraju motom: ¨Informirati, obrazovati i zabavljati gledatelje¨.

1931. – Umro je američki izumitelj Thomas Alva Edison (1847.- 1931.). Nedaleko od New Yorka osniva laboratoriju u kojoj je radio i Nikola Tesla. Među najpoznatije Edisonove izume ubrajaju se mikrofon s ugljenim zrncima, fonograf, megafon, telegrafski aprat, sijalica sa niti od ugljena, ...

1989. – Pod pritiskom javnosti i masovnih demonstracija lider Istočne Njemačke, Erich Honecker podnosi ostavku.

1989. – Mađarski Parlament donosi odluku kojom se brišu svi staljinistički elementi u Ustavu države, zamjenjuju ih zapadni stil višepartijske demokracije.

1991. – Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Azerbejdžan odbijaju da potpišu ugovor o ekonomskoj uniji sa konstitutivnim sovjetskim republikama.

1991. – Vrhovni sud Azerbejdžana usvojio je rezoluciju o samostalnosti, čime su proglasili svoju neovisnost od SSSR-a.

2005. - Alexander Jakovljev, koji je zajedno sa Gorbačevim, osmislio sovjetske reforme "perestrojku", umro je u Moskvi u 81. godini života.

2010. - Ruske snage su se povukle iz gruzijskog grada Perevi koji su okupirali od rata 2008.
XS
SM
MD
LG