Dostupni linkovi

23. oktobar: Pasternak, Jeljcin, Clinton, ...


Ruski knji\evnik Boris Pasternak, 1958.
Ruski knji\evnik Boris Pasternak, 1958.

23. oktobar (listopad) je dvije stotine devedeset sedmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 69 dana.

1954. – Velika Britanija, SAD, Francuska i Sovjetski Savez postigli su sporazum o okončanju okupacije Njemačke.

1956. – U Mađarskoj buknula ati komunistička revolucija koja je ugušena sovjetskom invazijom 4. novembra.

1958. – Ruski književnik Boris Pasternak dobio je Nobelovu nagradu za književnost, za roman ¨Doktor Živago¨, koji postaje bestseller na Zapadu, dok u Sovjetskom Savezu nije bio niti objavljen.

1990. – Ukrajinski premijer Vitaly Masol, podnosi ostavku nakon masovnih studentskih protesta. On je bio prvi ministar Sovjetske republike koji je odstupio sa pozicije pod pritiskom javnosti.
.
1995. – Nakon sastanka u New Yorku, ruski predsjednik Boris Jeljcin objavljuje dogovor sa američkim predsjednikom Billom Clintonom, da će ruske snage pomoći u sprovođenju i održavanju mira u Bosni i Hercegovini.

2002. – Čečenski separatisti zauzali su moskovsko pozorište, uzeli stotine ljudi za taoce, te prijetili da će cijelu zgradu dići u zrak ukoliko se ruske snage ne povuku iz Čečenije.

2008. – U centru Zagreba izvršen atentat na hrvatskog novinara, urednika ¨Nacionala¨ Ivu Pukanića (1961.- 2008.). Zajedno s njim, auto’bombom, ubijen je i Niko Franić, direktor marketinga tjednika ¨Nacional¨.


XS
SM
MD
LG