Dostupni linkovi

9. novembar: De Gaulle, Berlinski zid, Stari most, ...


Rušenje Berlinskog zida, 9. novembar 1989.
Rušenje Berlinskog zida, 9. novembar 1989.

9. novembar (studeni) je tri stotine četrnaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 52 dana.

1970. – Umro je francuski general, vojskovođa i državnik Charles de Gaulle (1890.- 1970.). Bio je na čelu ¨Slobodne Francuske¨ za vrijeme Drugog svjetskog rata, vodio je francusku privremenu vladu, a njegova politika i smjernice imali su veliki uticaj na kasniji politički razvoj države.

1938. – U nacističkoj Njemačkoj počinje sistemski progon Jevreja, događaj poznat pod nazivom Kristalna noć (Kristallnacht). Bio je to početak Holokausta, gdje je stradalo šest milijuna nedužnih muškaraca, žena i djece. U znak sjećanja na njih današnji dan se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

1989. – Ukida se zabrana prelaska iz istočnog u zapadni Berlin, tisuće građana okupilo se i počelo sa rušenjem Berlinskog zida. Zid je sagrađen 1961. sa ciljem da onemogući prelaz iz Istočne u Zapadnu Njemačku, a bio je simbol Hladnog rata.

1993. – Nakon višednevnog granatiranja Mostara od strane HVO srušen je Stari most. Sagradio ga je turski graditelj Hajrudin, između 1557.-1566. godine, a nakon obnove 2004. Stari most je uvršten na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

- Danas se obilježava Međunarodni dan izumitelja, ustanovljen na dan rođenja američke filmske glumice i izumiteljke Hedy Lamarr.


XS
SM
MD
LG