Dostupni linkovi

4. januar: Braille, Pahlavi, Pelosi, ...


Nancy Pelosi, 2007.
Nancy Pelosi, 2007.

4. januar (siječanj) je četvrti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostao je još 361 dan.

1809. – Rodio se Louis Braille, izumitelj pisma za slijepe, koji je i sam od svoje treće godine bio slijep te je shvatio potrebe i mogućnosti osoba bez vida u obrazovanju. 1929. godine stvorio je pismo koje je do te mjere usavršio da se može korstiti kao internacionalno pismo za slijepe ljude – Braillovo pismo.

1890. – U Beogradu se rodio Moša Pijade, jugoslovenski političar, slikar i novinar židovskog porijekla. Od 1920. član je Komunističke partije, te je više puta zbog toga zatvaran. U Jajcu 1943. osniva Tanjug (Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije). Bio je predsjednik Skupštine FNRJ. Umro je u Parizu 15. januara 1957.

1923. – Sovjetski lider Vladimir Ilič Lenjin, u posljednjim mjesecima svog života, piše poznati ¨politički testament¨ u kojem sugerira sa se Staljin smijeni sa mjesta glavnog sekretara KP, zbog okrutnosti i diktature koju provodi.

2004. – Afganistan usvaja novi Ustav kojim se daje mogućnost održavanja slobodnih izbora, nakon skoro 25 godina rata u toj zemlji.

2007.Nancy Pelosi, američka političarka, demokrata, preuzima dužnost predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD-a. Ona je prva žena na toj funkciji.

2011. - Alireza Pahlavi, najmalđi sin bivšeg iranskog šaha Mohammeda Reze Pahlavija, pronađen je u svom domu u Bostonu, SAD.

2011. – U Islamabadu izvršen atentat na Salmana Taseera, guvernera Punjaba.

XS
SM
MD
LG