Dostupni linkovi

4. decembar: BiH, Srbija, Irak, ...


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
4. decembar (prosinac) je tri stotine trideset osmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 27 dana.

1971. – Vijeće sigurnosti UN-a saziva vanrednu sjednicu kako bi se razmotrila pogoršana situacija između Pakistana i Indije.

1995. – Prethodnica NATO trupa, čiji dolazak je planiran kao dio primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, sletjeli su na sarajevski aerodrom.

1995. – Ministri spoljnih poslova EU na skupu u Brusselu suspendirali su sankcije Jugoslaviji uvedene 1992. zbog umiješanosti u rat u Bosni i Hercegovini.

2001. – Izraelske snage ulaze u nekoliko palestinskih gradova na Zapadnoj obali, te zauzimaju međunarodni aerodrome u Gazi.

2003. – Srbijansko tužilaštvo za ratne zločine podiže svoju prvu optužnicu protiv osam osoba koje se terete za počinjeni masakr u Vukovaru, u Hrvatskoj, 1991. godine., gdje je ubijeno preko 200 civila.

2008. – Iračko tročlano arbitražno vijeće odobrilo je sigurnosni pakt sa SAD-om, te postavljanje trogodišnjeg roka za potpuno povlačenje američkih vojnika iz ove zemlje.
XS
SM
MD
LG