Dostupni linkovi

Vratilo se vreme omladinskih radnih akcija: Triput zdravo iz Kraljeva


U Kraljevu je u toku Omladinska radna akcija na kojoj učestvuje 50 akcijaša iz Slovenije, Makedonije i Srbije. Oni će 10 dana raditi na uređenju korita reka, sanaciji oštećenih puteva i pomagati gde god to bude potrebno.

Na ORA pod nazivom “Kraljevo - Maribor 2014.” učestvuju mladi i stari akcijaši iz tri republike bivše Jugoslavije, koji pored udarničkog rada i druženja, obnavljaju i zaboravljenu tradiciju.

Omladinske radne akcije bile su veoma popularne u periodu posle Drugog svetskoga rata, kada su mladi dobrovoljnim radom gradili pruge, puteve, mostove i hidrocentrale. Tradicija je prekinuta osamdesetih godina prošlog veka, kada je taj model društvenog angažovanja mladih prevaziđen.

Nakon tri decenije pauze, akcijaši su se ponovo okupili na Omladinskoj radnoj akciji u Kraljevu, gde kao nekada složno rade, a goste pozdravljaju tradicionalnim akcijaškim pozdravom: “Z.d.r.a.v.o, zdravo, zdravo, zdravo”!

Nikola Radević, komandant Štaba Omladinske radne akcije kaže za Radio Slobodna Evropa da su akcijaši iz nekadašnje Jugoslavije angažovani na saniranju posledica majskih poplava u Kraljevu.

Uređivaće korita reke Ravanice i Gledićke reke, popravljati nekategorisane puteve u selima podno Gledićkih planina, i sanirati oštećenja na još desetak lokacija u Kraljevu i okolini.

“Učesnici Omladinske radne akcije su iz Kraljeva, Maribora, Ohrida i Bele Crkve i oni rade na čišćenju korita reke, nasipanju makadamskih puteva i na saniranju posledica poplava na drugim lokacijama na kojima je potrebna njihova pomoć”, kaže Radević.

Posla ima mnogo, jer treba raščistiti korito reke Ribnice, pa akcijaški dan počinje pre izlaska sunca, a završava se u 22 uveče.

Marko Matić, komandir Omladinske radne brigade kaže da su svi akcijaši puni radnog elana.

Marko Matić
Marko Matić

“Radni dan počinje u 5 i 30, kada je ustajanje. Nakon toga sledi dizanje zastave i intoniranje himni sve tri republike učesnice, doručak i odlazak na trasu. Svi ustaju na vreme. Nema kašnjenja i strogo se poštuje satnica. Po povratku u logor, sleduje ručak, odmor i slobodne aktivnosti”, kaže Matić.

Mladići i devojke koji učestvuju na akciji nemaju problema sa ranim ustajanjem jer su se dobrovoljno prijavili da pomognu, kaže Luka Petrović, mladi akcijaš iz Kraljeva.

“Sada kada imamo obavezu nije teško, malo nas muzika razdrma, malo jedni druge motivišemo. Prosto bolje radimo u okruženju gde svi radimo”, veli Petrović.

Na ideju o obnavljanju zaboravljene tradicije došao je Andrej Frištavec, župan Maribora, koji je prema Radevićevim navodima predložio da taj grad, slanjem mladih volontera pomogne gradu pobratimu u nevoli, ali i da obnovi staru tradiciju.

“On je predložio da u ime nekih starih dana i omladinskih radnih akcija iz sedamdesetih i osamdesetih godina, organizuju sličnu omladinsku radnu akciju, a ujedno da na taj način Mariborčani pomognu Kraljevčanima”, objašnjava Radević.

Od Vardara pa do Triglava za karaoke

Bogdan Knez, akcijaš iz Maribora kaže da mu je ovo prvo akcijaško iskustvo i da se nije pokajao je odlučio da svoje slobodno vreme provede u Kraljevu na radnoj akciji. On je zadovoljan i druženjem i urađenim poslom.

“Prije nisam sudelovao u akcijama jer sam bio mlad, a sada mi se čini da je to odlična prilika za rad i druženje sa drugovima iz bivše Jugoslavije. Pričamo viceve, ali malo pevamo jer ovi stariji ne znaju ove nove pesme, a mi mlađi ne znamo njihove stare. Ipak odlično se zabavljamo i dok radimo, a i posle. Posao dobro napreduje iako je za neke težak, učinak je za sada odličan”, kaže Knez.

Anđelka Krstić iz Bele Crkve učestvovala je na tri Savezne radne akcije u Bivšoj Jugoslaviji, a kao kaže ova joj je posebno draga zbog toga što se mladi iz različitih delova bivše zajedničke države ponovo okupljaju da rade, a ne da ratuju.

Anđelka Krstić
Anđelka Krstić

“Jako mi je drago da se mlad svet pokrenuo, da ide nekim našim stazama na kojima smo mi odrastali i na neki način se vaspitavali na radnim akcijama. Sve više mladih se odaziva i mogu da vam kažem da su predivni. Mladima treba dati šansu. Oni su je sada dobili i jako je lepo koriste”, ocenjuje naša sagovornica.

Zbog toga su stariji i iskusniji akcijaši prepustili inicijativu mladima kako bi im omogućili da sami stvore dobru atmosferu i osete duh prohujalih vremena, ali i da ih “ne smaraju” preopširnim pričama o tome kakve su bile radne akcije u Titovo vreme.

“Ipak je ovo nova generacija, nova su vremena. Shodno tome, oni to doživljavaju na svoj način i tako se i zabavljaju. Večeras su na programu karaoke, a ja spremam Od Vardara pa do Triglava”, kaže Krstić.

I njen kolega iz Ohrida Zoran Stevovski je bio na brojnim omladinskim radnim akcijama širom bivše SFRJ, priča da mu je to bilo najlepše iskustvo u životu pa se zato i prijavio da dođe u Kraljevo posle skoro četvrt veka. On je predsednik ohridskog udruženja koje okuplja bivše akcijaše, ali i one mlađe, koji žele da učestvuju u novim akcijaškim poduhvatima.

“Bio sam 12 godina na radnim akcijama širom tadašnje Jugoslavije. Počeo sam upravo u ovim krajevima, na Moravi, 1979. godine. Evo me ponovo na istim područjima, na Moravi, na Ibru, na Ribmici…Ovo je iskra koja će, nadam se zapaliti ceo Balkan. Sada nas je 50, nadam se da će nas iduće godine biti 500, a kroz tri godine 5.000! Kao što je nekad abilo i po 50.000 akcijaša na akcijama širom Jugoslavije. Mi prihvatamo sve ljude i da su akcijaši odlučivali o bivšoj Jugoslaviji ne bi bilo onih nesreća, razaranja i rušenja Jugoslavije”, priča Stevovski. srećan što se tradicija radnih akcija obnavlja, jer one, po njgovom mišljenju, pored radnih rezultata omogućavaju mladim ljudima bolje upoznavanje i razumevanje.

Teodora Miljojković i Luka Petrović iz Kraljeva su najmlađi u brigadi, a njihovi motivi za dolazak na akciju su, pored pomoći u saniranju štete od poplava, upoznavanje sa mladima iz drugih država i druženje sa njima.

“Moj tata je učestvovao u radnim akcijama pre tridesetak godina, a meni se svidela ta ideja. Inače volim druženje i zbog toga sam se prijavila. Nama je ovde super radimo, družimo se, zezamo se, pričamo, razumemo se…”, kaže Miljojkovićeva.

“Mene je podstakla želja da pomognem u sanaciji šteta koje su poplave nanele mom gradu, ali i druženje sa našim prijateljima iz drugih država Slovenije i Makedonije kao i sa našim zemljacima iz Bele Crkve i Rume", kaže Petrović.

XS
SM
MD
LG