Dostupni linkovi

Volodarski: Hapšenje Foglea loše režirana komedija


Ruska TV objavila podatke uhapšenog američkog diplomata, svibanj 2013.
Ruska TV objavila podatke uhapšenog američkog diplomata, svibanj 2013.
Piše: Claire Bigg (Priredila Mirjana Rakela)

Ruska služba sigurnosti ( FSB) saopćila je u utorak da je uhapsila američkog diplomata u Moskvi jer je navodno pokušao regrutirati jednog agenta antiteorističke službe . Incident je posljednji u nizu špijunskih skandala u Rusiji. Boris Volodarski, veteran ruske vojne obavještajne službe, koji živi Londonu, smatra da je slučaj posve iskonstruiran.

RSE: FSB kaže da je uhapšen zaposlenik američke ambasade Ryan Christopher Fogle dok je pokušavao regrutirati jednog ruskog agenta. Ruska televizija je emitirala snimku hapšenja. Fogle je s plavom perikom na glavi, mapom Moskve, kompasom, nožem i velikom količinom novca. Da li je priča uvjerljiva ?

Volodarski: Nema stručnjaka koji može povjerovati da se ovo dogodilo u stvarnosti. Danas se takve operacije provode na potpuno drugačiji način. Iza agenta stoji drugi identitet, suvremena tehnologija - a ne primitivne stvari koje su korištene u ovom slučaju. To mi je nalikovalo na loše režiranu komediju iz 1970. Najprije, regrutacija agenta se ne provodi na ovakav način, i, uz to, nikada u Moskvi, već negdje u inozemstvu. Drugo, špijunska sredstva koja su navodno pronađena kod Foglea nisu korištena zadnjih 30 ili 50 godina.

RSE: Fogle je, navodno, nosio pismo u kojem potencijalnom suradniku nudi 100 tisuća dolara za prvi sastanak i milijun dolara za godišnju suradnju. Jesu li takve velike svote u skladu s „naknadama“ koje se davale ruskim špijunima?

Volodarski: Znam o kolikim se sredstvima nekada radilo. Cijela je priča nevjerojatna. Prije svega, onaj koji želi nekoga regrutirati nikada neće doći na sastanak sa nečim što bi ga moglo kompromitirati. Neće uza sebe imati novac, ili pismo koje može odati detalje, ili mapu Moskve, periku, ili crne naočale. Milijun dolara je moguća svota koja se nudila prebjegu, nekome ko je važan izvor informacija, ali tek nakon duže suradnje. Uz, to 100.000 dolara nikada se ne bi dalo u gotovini, već bi se poslalo na tajni račun u nekoj banci u Švicarskoj ili negdje drugdje.

RSE: Ipak, Fogle je uhapšen, prema televizijskim snimkama, dok je namještao periku. Ako nikad nije bio špijun, kako su onda ruske vlasti mogle prirediti cijeli igrokaz ?

Volodarski: Po mom mišljenju, postoje samo dva logička objašnjenja. Fogle je vjerojatno pripadnik CIA-e, ali je bio regrutiran od ruskih službi pod nekim okolnostima, ili mu je postavljena neka zamka. Drugog objašnjenja nema. No, ja ne vjerujem da je on bio regrutiran od strane Rusa. To bi bilo vrlo rizično. Mislim da su ga na neki način kompromitirali.

RSE: Vijest da je Fogle pritvoren stigla je istodobno kada je američki ambasador Michael McFaul trebao na Twitteru odgovarati na postavljena pitanja. Može li to biti slučajnost?

Volodarski: To je sasvim moguće, ali mislim da je u ovom slučaju nebitno. To je bila operacija radi podrške Putinovoj politici, te posljednjim potezima njegove vlade i administracije u Kremlju. Mislim na Zakon o stranim agentima pod koji su potpale nevladine organizacije, a koje navodno financiraju rusku opoziciju, potom na „gruzijsku aferu“ u kojoj se optužuju Gruzijci da financiraju moguću revoluciju ili promjenu vlasti u Rusiji. Potpuno je jasno da je cijela priča iskostruirana radi potpore Putinovoj vlasti. Ovo je također odgovor na nekoliko ruskih špijunskih afera koje su javnosti poznati u posljednjih nekoliko godina. Od 2010., kada je 11 ruskih špijuna otkriveno u Sjedinjenim Državama, ali i drugim slučajevima u SAD i Evropi. To je bilo prilično neugodno za Rusiju.

RSE: Ruske vlasti su upitale Foglea da li želi napustiti Rusiju. Što će se sada dogoditi s njim u Sjedinjenim Američkim Državama?

Volodarski: Ispitati će ga agenti protuobavještajne službe. Oni će pokušati saznati detalje i okolnosti cijelog slučaja, i uvjeren sam da će Fogle sve reći. Nakon toga slijedi odluka i najvjerojatnije će biti otpušten.
XS
SM
MD
LG