Dostupni linkovi

Vojvodina vodeća u Srbiji u privlačenju stranih investicija


Konferencija za medije u Pokrajinskoj vladi, Novi Sad
Konferencija za medije u Pokrajinskoj vladi, Novi Sad

Vojvodina je zauzela sedmo mesto na spisku evropskih regija po uspesima u privlačenju stranih investicija, ocenio je ekonomski listi Fajnenšl Tajms. Nagradu će rukovodstvo Pokrajinske vlade preuzeti u martu u Kanu.

Direktorka Fonda za podršku investicija u Vojvodini, Nataša Pavićević Bajić, kaže da je do ovog uspeha došlo zahvaljujući strateškom planiranju.

"Prošle godine smo počeli da razvijamo jedan veliki projekat, sa svih 45 vojvođanskih samouprava, a to je kreiranje zajedničkog brenda. Naši uspesi su rezultati direktnih kontakata sa investitorima i sa regionima", istakla je ona.

Pokrajinski sekretar za privredu, Miroslav Vasin, je na konferenciji za medije naveo da su rezultati postignuti u oblastima gde Pokrajina ima zakonske mogućnosti da deluje. On je istakao da je Vojvodina na stabilnom prvom mestu u više oblasti, uključujući i izvoz.

"Vojvodina je apsolutni lider od svih regiona u Srbiji. Ona momentalno drži između 31-34 odsto srpskog izvoza i, naravno, na prvom je mestu. Da ne bi bili u zabludi to nije uvek bilo tako."

"Vojvodina je apsolutni lider od svih regiona u Srbiji. Ona momentalno drži između 31-34 odsto srpskog izvoza i, naravno, na prvom je mestu. Da ne bi bili u zabludi to nije uvek bilo tako, jer su se regioni Šumadija i Vojvodina smenjivali na toj poziciji. Međutim, izgleda da je došlo do problema u Fijatu koji je bio pokretač izvoza u Šumadiji", kaže Vasin.

Predsednik Pokrajinske vlade, Bojan Pajtić, je rekao da nagrada Fajnenšl Tajmsa potvrđuje da 40 odsto stranih investicija u Srbiji došlo u Vojvodinu.

"Oko 40 odsto stranih investicija koje su došle u Srbiju našle su se upravo u Vojvodini. A Vojvodina ima oko 26 odsto teritorije i stanovnika cele Srbije. Znači Vojvodina je osnovni pokretač u privlačenju investicija", smatra Pajtić.

Na konferenciji za medije članovi vojvođanske Vlade su izrazili rezervu prema najavljenom dolasku nemačkog investitora mesne industrije "Tenis". Kako Pokrajinska vlast tvrdi, umesto da se Republika oslanja na domaće poljoprivrednike, ona se fokusira na strane proizvođače.

XS
SM
MD
LG