Dostupni linkovi

Kod Beograda počela srpsko-ruska vojna vežba „BARS 2016“


Vojna vježba Srbije i Rusije BARS 2016
Vojna vježba Srbije i Rusije BARS 2016

Na aerodromu Batajnica u blizini Beograda počela je zajednička vojna vežba avijacija Srbije i Rusije "BARS 2016" (“Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije”).

Vežbe na kojima piloti iz Rusije i Srbije “uvežbavaju niz elemenata vazdušne borbe”, trajaće do 15. oktobra i predstavljaju nastavak saradnje ostvarene na prošlogodišnjoj vežbi "BARS 2015", izvedene u Rusiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Na vežbi učestvuju lovačka avijacija i helikopterske jedinice Ratnog vazduhoplovstva i Protiv-vazdušne odbrane Vojske Srbije i 20 pripadnika vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, ali ne i letelice iz te zemlje.

Aerodrom Batajnica kod Beograda gdje je počela vježba Rusije i Srbije , BARS 2016.
Aerodrom Batajnica kod Beograda gdje je počela vježba Rusije i Srbije , BARS 2016.

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Jovica Draganić obišao je sa izaslanikom odbrane Rusije u Srbiji Andrejem Kindjakovim i vojnim i vazduhoplovnim atašeom Vladimirom Kornjejenkovim učesnike vežbe, navodeći da „zajedničko obučavanje pripadnika vazduhoplovnih snaga dveju zemalja potvrđuje uspešnu bilateralnu vojnu saradnju Rusije i Srbije“, saopštilo je Ministarstvo.

Na pitanje zbog čega su o zajedničkoj vežbi prve vesti stigle iz Moskve, dok Ministarstvo odbrane Srbije do poslednjeg trenutka nije otkrivalo detalje, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da su "vojne vežbe Srbije i Rusije vežbe koje niko ni od koga ne skriva".

Čepurin je naveo i da će od 3. do 15. Novembra u Srbiji biti održana vojna vežba "Slovensko bratstvo", čiji je cilj, kako je naveo, uvežbavanje reagovanja u vanrednim situacijama i zaštita stanovništva.

Pripadnici snaga Srbije i Rusije na vježbi BARS 2016
Pripadnici snaga Srbije i Rusije na vježbi BARS 2016

On je rekao i da će u toj vežbi učestvovati i oko 100 predstavnika ruske strane, a da će biti pozvani i svi vojni izaslanici koji su u Srbiji.

XS
SM
MD
LG