Dostupni linkovi

Vodi li postizborna kriza blokadi Skupštine Crne Gore


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
Politička kriza u kojoj se nakon predsjedničkih izbora Crna Gora našla otvorila je i pitanje funkcionisanja zakonodavne grane vlasti pošto su predstavnici opozicije napustili rad Skupštinskih odbora išekujući konačne rezultate izbora. Da li to znači da je moguća blokada rada crnogorskog parlamenta i kakve bi to posljedice imalo po dalje približavanje Podgorice Briselu i ekonomsku politiku zemlje?

Tokom debate u Evropskom parlamentu u srijedu poslanici su pohvalili odlučnost Crne Gore na putu ka EU ali i upozorili da njeno dalje napredovanje prvenstveno zavisi od reformi u oblasti pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i depolitizacije administracije. Sa druge strane, na polju ekonomije Crnu Goru čeka konačno rješavanje sudbine njenog najvećeg preduzeća - Podgoričkog kombinata aluminijuma.

Za sve to preduslov je nastavak zakonodavnih aktivnosti koje su već nekoliko sedmica zamrle zbog odluke opozicije da bojkotuje rad skupštinskih radnih tijela. Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta, čiji su poslanici prvi napustili Ustavni odbor koji radi na izmjenama Ustava u sferi pravosuđa, kaže da im je bio cilj da Evropi pošalju poruku.

"Sve to što je proisteklo iz predsjedničkih izbora, odnosno kao rezultat ukradene volje građana Crne Gore mislim da zaslužuje određenu pažnju i evropskih institucija. Tim prije što u Crnoj Gori za sada postoji nepodijeljen konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko pristupanaj Crne Gore evropskim integracijama", kaže Bulajić.

Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije, koji je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, takođe govori o opravdanom nezadovoljstvu opozicije zbog izbornih neregularnosti. No, najavljene proteste i dalji rad parlamenta smatra da ne treba dovoditi u striktnu vezu.

"Politički protesti su po nama opravdani, dok parlament ima svoju dinamiku rada koja naravno zavisi od predsjednika parlamenta koji je jedini ovlašćen da zakaže sjednicu. Ono što jeste fakat jeste da postoji veliki broj problema, počevši od ustavne reforme preko rješavanja sudbine KAP-a, koje je ipak prevashodno vladino pitanje, do drugih bitnih akata koje skupština mora donijeti a u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore", navodi Damjanović.

Okrivljavanje opozicije

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković
Miodrag Vuković iz vladajućeg DPS i šef Odbora za međunarodne odnose svu odgovornost za eventualnu opstrukciju rada parlamenta i njene posljedice po dalje evropske integracije Crne Gore svaljuje na opoziciju, koja, kako kaže, ne može da se pomiri sa još jednim izbornim porazom.

"Opasnost je više nego realna. Ako me pitate na osnovu čega to tvrdim, to tvrdim na osnovu ponašanja onih koji ne samo u zadnje vrijeme nego i godinama unazad demonstriraju totalnu političku neodgovornost i to namjerno i sve sa ciljem da se nanese šteta Crnoj Gori, da se Crna Gora zaustavi na njenom putu evropskih integracija, odnosno da se zaustavi u ostvarivanju svih demokratskih politika, da se vrati u raniji državni status", kaže Vuković.

Da li bi dalji bojkot rada parlamenta direktno naškodio državnim interesima i usporio proces evropskih integracija, pitali smo i predstavnike opozicije. Podsjetimo, na kolegijumu predsjednika Skupštine donijeta je jednoglasna odluka o odlaganju sjednica svih odbora i samog parlamenta, do proglašanja konačnih rezultata predsjedničkih izbora.

"Ipak bih u ovom trenutku izbjegao riječ blokada, odnosno bojkot, jer takvu terminologiju do sada niko nije koristio. Sama po sebi, blokada bilo koje institucije ne može donijeti ništa dobro, naročito ne u kontekstu ekonomsko-političke situacije u Crnoj Gori", kaže Aleksandar Damjanović iz SNP-a.

Na pitanje da li bi dalja blokada rada Skupštine nanijela nemjerljivu štetu Crnoj Gori i opoziciju dovela u situaciju da bude optužena da zaustavlja njen evropski put i usporava napredak čitavog društva, Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta odgovara:

"Vrlo je važno da se sačuva Ustav, da se sačuvaju elementarne institucije države, jer rezultati predsjedničkih izbora upravo ruše sve te elementarne institucije države Crne Gore. Neće nikakva velika šteta tu da nastupi niti će doći do blokade evropskih integracija. Ukoliko se legalizuje i legitimizuje krađa na predsjedničkim izborima to će da ima daleko, daleko veće i nemjerljivije štete od toga da li će skupština da radi 15 ili 20 dana kasnije ili ranije."
XS
SM
MD
LG