Dostupni linkovi

Vlasti pretpostavljaju da se avion Er Azije srušio


Indonezijske vlasti pretpostavljaju da se avion Er Azije, koji u nedjelju nestao na letu od Surabaje do Singapura 162 putnika i članova posade, srušio, a potraga se nastavlja u ponedjeljak.

Šef indonezijske državne agencije za potrage i spašavanje Bambang Soelistjo izjavio je kako je, na osnovu koordinata koje su dobijene i procjeni moguće pozicije pada u moru, pretpostavka da je avion na dnu mora.

Bambang je rekao da Indonezija nema opremu potrebnu za skeniranje morskog dna i apelovao na zemlje koje imaju da pruže pomoć.

Porodice nestalih putnika i osoblja aviona sa zebnjom iščekuju vijesti, okupljeni na aerodromima u Surabaji i Singapuru.

Prema posljednjim informacijama, prije nego što je nestao sa radara iznad Javanskog mora, pilot aviona tražio je od kontrole leta da promijeni maršutu kao bi izbjegao guste oblake.

Porodice nestalih u iščekivanju vijesti
Porodice nestalih u iščekivanju vijesti

Nadležni navode da je moguće da su u zoni u kojoj je avion letio bili gusti, olujni oblaci, snažni vjetrovi i munje.

U kompaniji „Er Azija“, navode da su gotovo svi putnici bili Indonežani, ali da je bilo i ljudi iz Singapura, Malezije, Južne Koreje i Francuske.

Zvaničnik odjeljenja za vazdužni saobraćaj Indonezije, Djoko Murdjatmodjo, rekao je da njihova kontrola leta nije uspjela da stupi u kontakt sa avionom.

„Zona u kojoj smo izgubili kontakt sa avionom nalazi se između Tanjung Pandanga i Pontianaka, u pravcu juga od oko 100 nautičkih milja. Nacionalni tim za potragu i spasilačke ekipe tragaju za signalom lokatora za slučaj opasnosti, a odjeljenje za morski saobraćaj je već poslalo navigacioni brod u zonu u kojoj je izgubljen kontakt. Takođe, odeljenje za vazdužni saobraćaj je u tu zonu poslalo kalibracioni avion“, rekao je Murdjatmodjo.

Ministar saobraćaja Idonezije Ignjacius Džonan navodi da će informacioni centar biti otovren non-stop, dok sve činjenice ne budu utvrđene.

„Nadam se da će svi biti u stanju da budu strpljivi, jer imamo nesreću ili neku drugu situaciju i ne bi trebalo da spekulišemo kako će se stvari razvijati. Ono što je važno, jeste da se ulože maksimalni napori u pronalaženje aviona“, naveo je.

​Ovo je, inače, treća velika avionska nesreća ove godine u kojoj su stradali malezijski putnički avioni. U martu, tokom leta između Kuala Lumpura i Pekinga, bez traga je nestao avion „Malezija Erlajnsa“ u kome je bilo 239 putnika i članova posade. Boing 777 i dalje se vodi kao nestao i smatra se jednom od najvećih misterija vezanih za avio-saobraćaj.

Sedamnaestog jula avion „Malezija Erlajnsa“ koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, oboren je iznad teritorije istočne Ukrajine koju su pod kontrolom držali proruski separatisti. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

XS
SM
MD
LG