Dostupni linkovi

Vlasti i Eulex: Suprotstaviti se odlučnije korupciji na Kosovu


Istraživanje o korupciji, "Cohu" i Centar za istraživačko novinarstvo, 2012.
Istraživanje o korupciji, "Cohu" i Centar za istraživačko novinarstvo, 2012.
Visoki kosovski zvaničnici su na poslednjem sastanku Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije poručili da se u borbi protiv ove negativne pojave treba angažovati celo društvo.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u petak da u borbu protiv korupcije ne trebaju biti uključene samo institucije Republike Kosova i međunarodni mehanizmi, već da se na tome treba angažovati celo društvo.

Na zaključnom sastanku Nacionalnog saveta za borbu protiv korpucije za ovu godinu, predsednica Kosova je u prisustvu mnogih predstavnika domaćih i stranih institucija kazala da postoje pozitivni rezultati u borbi protiv korupcije, što je naznačeno i u nekoliko međunarodnih izveštaja o Kosovu.

„Protiv ove pojave se moramo odlučnije boriti, kako bi stvorili jednu bolju budućnost za nove generacije. Naša zakonska i moralna obaveza je da učinimi Kosovo prosperitetnim, gde vlada red i zakon“, kazala je Jahjaga.

Govoreći o uspesima i izazovima, ona je naglasila i potrebu za promenom određenih politika.

„Neophodno je da nastavimo sistemske i strukturne reforme približavajući se što više standardima Evropske zajednice i takođe ugrađujući naše specifičnosti sa posebnim i privremenim rešenjima da bismo bili efikasniji u iskorenjivanju korupcije“, rekla je Jahjaga.

S druge strane, predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi kazao je da organizovan kriminal i korupcija ozbiljno štete slici Kosova.

„Mi kao institucije trebamo jasno odrediti koje su institucije odgovorne za borbu ovih negativnih pojava, jer nemaju sve institucije istu odgovornost. Postoje institucije koje se trebaju direktno suočiti sa ovim negativnim pojavama koje su zaista štetne“, kazao je Krasniqi.

I premijer Hashim Thaci zatražio je veće i ozbiljnije angažovanje svih mehanizama u borbi protiv korupcije, iako su na Kosovu zabeleženi vidni rezultati.

„Kosovo je postiglo opipljive rezultate u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i ostalih negativnih pojava. Taj uspeh se treba pozdraviti ali ne trebamo biti zadovoljni time već trebamo tražiti da se više uradi po tom pitanju. Korupcija nije samo izazov već glavna pretnja svim prosperitetnim procesima naše mlade države. Ona predstavlja pretnju životima naših građana, sigurnosti i aspriracijama za euroatlanske integracije“, kazao je Thaci.

S druge strane, zamenik šefa EULEX-a Andy Sparks istakao je ovom prilikom da si Kosovo ne može priuštiti korupciju. On je naglasio da razvoj Kosova zavisi od investicija, uključujući i strane, te je u tom smislu važno da su biznismeni uvereni da im se neće tražiti mito ili procenat. On je podsetio kosovske zvaničnike da je EULEX njihov partner i da će im biti rame uz rame u borbi protiv korupcije.

„Izvršni mandat predstavlja deo tog partnerstva. To pomaže građanima, EU i međunarodnoj zajednici da steknu poverenje, te bez obzira koliko je neko moćan ili bogat, niko nije iznad zakona i niko neće izbeći da odgovara za počinjena dela“, kazao je Sparks.

U cilju suzbijanja korupcije, predsednica Kosova Atifete Jahjaga je 15. februara ove godine osnovala Nacionalni savet u borbi protiv korupcije. Ovaj savet ima za cilj da koordiniše rad i aktivnosti institucija i agencija kako bi se suzbila ova negativna pojava na Kosovu.
XS
SM
MD
LG