Dostupni linkovi

Opozicija vs vlast: Otvara li NATO ambasadu u Podgorici


Ilustracija
Ilustracija
Iz Pokreta za promjene ponovo su prozvali potpredsjednika Vlade Duška Markovića da odgovori da li je premijer odbio ponudu da NATO otvori ambasadu u Podgorici. Uslijedio je demanti iz Vlade.

Prvo je Nebojša Medojević u srijedu saopštio da u Pokretu za promjene imaju saznanja kako je premijer Igor Lukšić odbio ponudu Filipa Rikera da NATO otvori ambasadu u Crnoj Gori i zatražio od potpredsjednika Vlade Duška Markovića odgovor na pitanje da li je to tačno. Marković nije reagovao. No, u četvrtak je u parlamentu isto pitanje postavio poslanik Pokreta Srđa Brajović:

"Kolega Medojević vas je juče pitao što mislite vezano za otvaranje ambasade NATO u Crnoj Gori. Vi ste to kao potpredsjednik Vlade Crne Gore to prećutali, da bi vaš portparol jutros izašao sa saopštenjem za javnost. Da li to smatrate primjerenim?"

Kada je drugi put prozvan, potpredsjednik Vlade Duško Marković je saopštio da je Medojeviću u srijedu odgovorio na pitanje ali da ne želi da ulazi u sadržaj razgovora koje su prije dva dana imali premijer Igor Lukšić i pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Riker:

"Ja sam ozbiljan čovjek i ne prepričavam razgovore crnogorskih i stranih zvaničnika a posebno kada nijesam upoznat sa sadržajem tih razgovora. Poznato vam je da je ovaj razgovor premijera i gospodina Rikera bio prije samo dva dana. Kabinet Vlade i premijera je sinoć reagovao i potpuno je poslata jasna poruka javnosti o čemu se radi. Prema tome, nemojte me tjerati, a neće vam ni uspjeti - da ja tumačim tuđe razgovore a posebno razgovore na visokom državnom nivou", odgovorio je Marković.

MIlan Roćen
MIlan Roćen
U raspravu se uključio i šef diplomatije Milan Roćen koji je reagovao na tvrdnje Medojevića da Vlada zapravo nema jedinstven stav u vezi sa otvaranjem ambasade NATO-a u Crnoj Gori, kao i da to stvara konfuziju u domaćoj i stranoj javnosti.

"Gospodin Medojević je našao za shodno da pita potpredsjednika Markovića o razgovoru sa gospodinom Rikerom. Nije to pitanje postavio ni premijeru Lukšiću, ni ministru odbrane, ni meni, koji smo se sreli sa Rikerom. Sve to što je on rekao je apsolutno netačno i hoću da ga relaksiram i da mu poručim da nema nikakve konfuzije u crnogorskoj javnosti niti kod saveznika", naveo je Roćen.

Izostanak političke volje

Iz Vlade su u srijedu uveče saopštili da su u pitanju "improvizacije i manipulacije" predsjednika Pokreta za promjene.

"Radi se o improvizaciji i manipulaciji. Upravo je suprotno, mi radimo na realizaciji te ideje koja pomaže ubrzavanje članstva. I pored toga, u saradnji sa civilnim sektorom, radimo na otvaranju NATO info centra i taj projekat će uskoro biti realizovan", ustvrdila je portpaol Vlade portparolka Anđela Čelebić.

"Budući da već imamo jednu kancelariju NATO-a u regionu procjena je da u Crnoj Gori nema potrebe za otvaranjem takve kancelarije", kaže Savo Kentera.

Predsjednik Atlantskog savjeta Crne Gore Savo Kentera, međutim, u izjavi za RSE kaže da je već godinama planirano otvaranje info centra NATO-a u Crnoj Gori ali da se od planova nije odmaklo zbog izostanka jake političke volje da dođe to realizacije tog projekta.

"Već neko vrijeme se priča o tome da će ubrzo biti otvoren, da imamo sve uslove i tako dalje i tako dalje. Međutim, infor centra još uvijek nema. Suština je u tome da se jednostavno taj centar želio otvoriti do sada bi bio otvoren. Tu nema apsolutno nikakve potrebe za nekim velikim ulaganjima ili bilo šta drugo. Na kraju i sam NATO bi dosta uložio u otvaranje jednog takvog centra. Mislim da tu treba da postoji jedna jaka politička volja da se to uradi. Kada takva volja postoji, otvaranje takvog centra može da se završi bukvalno za nedjelju dana", ocjenjuje Kentera.

Kentera objašnjava i da u Crnoj Gori zasigurno neće biti otvorena ambasada NATO-a jer Alijansa ni u jednoj državi svijeta nije prisutna na taj način. Neće biti otvorena ni kancelarija NATO u Crnoj Gori.

"Ambasada svakako ne. Postoje, međutim kancelarije NATO-a u većim zemljama. Budući da već imamo jednu kancelariju NATO-a u regionu procjena je da u Crnoj Gori nema potrebe za otvaranjem takve kancelarije i da ta kancelarija iz regiona bez problema može pokriti sve te stvari u vezi sa Crnom Gorom. Jednostavno bi se eventualnim otvaranjem kancelarije ovdje samo povećali troškovi i ne bi se neki dodatni efekat napravio sa postojanjem kancelarije gdje bi se doveli ljudi i dopremila oprema. Crna Gora je u tom dijelu dobar partner NATO jer je procijenila da nema potrebe da se u Crnoj Gori otvara kancelarija NATO-a", zaključuje Kentera.
XS
SM
MD
LG