Dostupni linkovi

Pavićević: Nedobijanje datuma Srbiju bi usmerilo ka samoizolaciji


Vladimir Pavićević
Vladimir Pavićević
U ponedeljak se održava još jedan sastanak državnog vrha Srbije u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine u utorak u Briselu. Prema ranijim najavama, 1. aprila bi trebalo da bude poznat i sastav delegacije Beograda, odnosno da li će se Aleksandar Vučić pridružiti Ivici Dačiću. Dijalog je zastao jer Priština ne želi da prihvati izvršna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština a Beograd ne želi od toga da odustane. Ima li onda još prostora za dogovor?

Vladimir Pavićević sa Fakulteta političkih nauka i jedan od osnivača Nove stranke kaže da misli da ima uslova da se postigne dogovor:

“Mislim da, barem što se tiče pregovaračkog tima iz Srbije, za članove tog tima su veoma važne tri stvari: jedna se tiče toga da je zapravo definisanje toga o čemu se pregovara u Briselu, dakle da postoji jedno saznanje da se ne pregovara o statusu nego o tome kojim putem će se doći do integracije severa Kosova u kosovski poredak. Mislim da je za članove pregovaračkog tima iz Beograda važno da osmisle pristup koji će da obezbedi da Srbija utiče na definisanje tog puta a izostanak ovog dogovora bi značio da Srbija ostaje bez ikakvog uticaja na taj put kojim će se integrisati sever Kosova u kosovski poredak. S druge strane mislim da za članove pregovaračkog tima iz Beograda jeste važno i sledeće – da iskustvo govori da što se tiče rešavanja kosovskog pitanja vreme ne radi za nas. Kako vreme odmiče te ponude koje dolaze su sve gore i zato ja mislim da treba što pre da se napravi taj dogovor. Sa treće strane, mislim da to može da bude važno za članove našeg pregovaračkog tima, da je predsednik Vlade Srbije to potvrdio, da je teritorija izgubljena, da o njoj možemo da govorimo samo kao o jednoj vrsti fikcije, i da budući da je ona izgubljena jedino što sada možemo jeste da se usmerimo ka definisanju nekih prava koja će da obezbede posebnost srpskoj nacionalnoj zajednici na Kosovu i mislim da oni to i zaslužuju, jer su najviše ispaštali zbog svih promašaja jedne politike koja je bila usmerena isključivo ka pitanju teritorije.”

RSE: Koje bi rešenje za srpske opštine moglo biti prihvatljivo za obe strane?

Pavićević: Ja ne mogu da vam precizno kažem koje bi to bile odrednice kojima bi se definisao status Srba, ali mislim da postoji saglasnost o jednoj neophodnosti da se srpskoj zajednici na Kosovu omogući autonomija koja će da počiva na dva temelja: jedan je kolektivna prava koja treba da ima srpska zajednica tamo, ne samo to nego i samouprave, ali samouprave koja nikada neće da dovede do blokade celokupnog poretka, a koja će sa druge strane ipak obezbediti jednu posebnost i odlučivanje u određenim domenima. Ja mislim da je to u redu i zbog jedne važne stvari, a to je da je položaj srpske zajednice na Kosovu ranjiv.

RSE: Od sutrašnjeg ishoda sastanka zavisi i ocena napretka Srbije na putu ka EU. Šta će značiti za Srbiju ako izostane datum za početak pregovora?

Pavićević: Ja mislim da bi za Srbiju nedobijanje najave datuma ili samog datuma ponovo usmerilo jednoj vrsti samoizolacije i daljem siromašenju budući da je dobijanje datuma nas snažnije vezalo za jedan brod za koji Srbija treba i civilizacijski da bude vezana.
XS
SM
MD
LG