Dostupni linkovi

Vlada uz gradnju autoputa uvodi taksu na gorivo


Mapa autoputa Bar Boljare
Mapa autoputa Bar Boljare

Dok mnogi u Crnoj Gori strahuju da će kredit koji je Vlada uzela kod Kineza za gradnju prve dionice autoputa opteretiti državne finansije i građane do granice izdržljivosti, novi nameti koje u cilju finansiranja troškova autoputa najavljuje kabinet premijera Đukanovića mogli bi da donesu i nešto pozitivno – bolje zdravlje crnogorskim građanima.

A kako?

Kako prenosi crnogorska štampa Vlada će čim počne gradnja prioritetne dionice auto puta Bar - Boljare, od Smokovca do Mateševa građanima uvesti namjensku taksu na maloprodajnu cijenu goriva u visini od 0,05 eura po litru.

Uvođenje takse dio je ekonomskih reformi države u periodu od 2015. do 2017. godine, koje su usvojene na prošloj sjednici Vlade, a njome će, prema zvaničnim procjenama, budžetski prihodi biti povećani za devet miliona eura, pišu Dnevne novine.

Pored uvođenja takse na gorivo, Vlada će zbog otplate duga za izgradnju prioritetne dionice auto-puta tokom ove godine povećati akcize na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode, a budžetski prihodi biće uvećani i novim porezima na kafu i dobitke od igara na sreću.

Među građanima koje smo anketirali tim povodom vlada većinsko raspoloženje da je to opravdano jer je autoput trajna vrijednost

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Građani u većini takođe nalaze opravdanje za najavu poskupljenja goriva, a posebno duvana i alkohola jer ćemo ih uslijed većih cijena manje konzumirati

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

Neki se, međutim pitaju zar nije bilo dovoljno što je država kod Kineza već zadužila građane sa prema važećem kursu preko milijardu eura nego pribjegava i dodatnim nametima preko povećanja akciza

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Naplati takse, koja bi trebalo da počne čim krenu prvi radovi na izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, prethodiće izmjena Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Povećanje akciza i izmjena potrebnih zakona uslijediće u drugoj polovini ove godine, a u Ministarstvu finansija nijesu željeli da saopšte koliko će tačno poskupjeti akcizni proizvodi.

Podsjetimo, procjena Međunarodnog monetarnog fonda je da će crnogorski državni dug za četiri godine porasti sa sadašnjih 58 na 73 odsto bruto domaćeg proizvoda. Takva procjena zasnovana je na pretpostavkama o rastu i fiskalnoj politici kao i na predviđenim izdacima za izgradnju infrastrukture, posebno za gradnju autoputa Bar Boljare.

XS
SM
MD
LG