Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Više obećanja, manje ostvarenog


Zastave EU i Srbije ispred zgrade Vlade u Beogradu
Zastave EU i Srbije ispred zgrade Vlade u Beogradu
Čelnici Vlade Srbije u ovoj godini, naročito nakon rekonstrukcije kabineta u Nemanjinoj, obećavali su korenite promene. Upozoravali su doduše da se neće bolje živeti zbog ekonomske krize, ali su govorili i da su čvrsto rešeni da to, kao i mnoge druge stvari promene.

Priprema plana rada Vlade Srbije za 2014. godinu, prilika je i da se podvuče crta i napravi pregled onoga što je učinjeno ili propušteno u proteklih 12 meseci. Dok Srbija iza sebe ostavlja još jednu burnu godinu, građane pitamo šta je ono što su državni čelnici u njoj postigli, a šta im zameraju:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, kao najveći napredak prepoznaje postizanje Briselskog sporazuma, koji je otvorio put dalje normalizacije odnosa Srbije i Kosova, a čiji je rezultat još jedan korak na evropskom putu Srbije, odnosno određivanje datuma održavanja prve međuvladine konferencije, koja formalno označava početak pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Naš sagovornik, ipak dodaje da je „sada postalo više nego jasno da će suštinski, dinamika evropskih integracija zavisti od rešavanja kosovskog problema".

"To podrazumeva, pre svega, punu implementaciju duha i slova Briselskog sporazuma, ali verovatno i neke dalje korake koji će se pojaviti kao neka vrsta međunarodne obaveze Srbije ukoliko želi da nastavi približavanje ka EU. Tu je napravljen jedan napredak posle četiri godine evropske euforije koja je imala jako slabe rezultate“
, rekao je Stanković

U ekonomiji - ni ova Vlada nije propustila da više obeća, a manje ostvari, ocenjuje za RSE analitičar Milan Kovačević. Suprotno najavama o stabilizaciji javnih finansija, budžet za narednu godinu uvećao je rashode, a povećava se i zaduženje u inostranstvu, ukazuje Kovačević. Kao napredak, vidi umirivanje inflacije i stabilizaciju kursa, ali ni to, kako kaže, nije učinjeno na stabilnim osnovama.

„Što se tiče reformi, nisu toliko brzi. Nažalost, nisu tako brzi. Nekoliko zakona je započeto, a praktično je malo toga do kraja urađeno. I iako se ljudi iz vlade vrlo često pojavljuju u javnosti sa pričom da je vrlo teško stanje, na neki način mere koje oni donose nisu tako žurne i ozbiljno kako traži sadašnje stanje ekonomije“, rekao je Kovačević, koji takođe, predlaže i rad na popravljanju investicione klime. „Ako uzmemo cifru od najavljenih investicija i onih investicija koje su na neki način saopštene kao moguće, onda bi izgledalo da će ih biti mnogo više nego što je bilo do sada. Tako da bih ja ipak na njihovom mestu malo ozbiljnije razmislio kako da se popravi ukupna investiciona klima. Tada bi i bez njhovog najavljivanja i bez njihovog traganja po svetu imali više interesa za ulaganje kod nas“, kaže Kovačević

Vlada Srbije je tokom 2013. godine u fokus stavila i borbu protiv kriminala i korupcije. Dejan Vuk Stanković podseća da je pokrenuto mnogo procesa, ali dodaje i da smo, kako je rekao, ostali u prvoj fazi u kojoj se u medijima demistifikuju koruptivne aktivnosti iz proteklog perioda.

„Neki postupci su pokrenuti, neke su optužnice podignute i sada ostaje da se vidi da li će se u odgovarajućem zakonskom postupku doneti pravosnažne presude“, rekao je Stanković.

Vicepremijer Aleksandar Vučić, u međuvremenu je najavio da će tokom vikenda biti okončana istraga 24 sporne privatizacije u Srbiji.

Što se ostalih stvari tiče – pout donošenja neophodnih reformi ili izmena zakona, Stanković kaže da „neke stvari jesu učinjene u pogledu najave".

"Dakle, najave da će biti promenjeni neki zakoni, da će biti revidiran postupak privatizacije, da će se doneti novi zakon o radu, da će biti pokrenute mere štednje, odnosno racionalisanja javnog sektora... E sada, to su sve manje – više stvari koje se tiču najave. Videćemo da li će ova složena koaliciona vlada imati dovoljno političkog kapaciteta da sve te teške reforme koje su u osnovi politički nepopularne, sprovede u realnosti“,
zaključuje Stanković.
XS
SM
MD
LG