Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila plan za primenu briselskog sporazuma


FOTO: Vesti online
FOTO: Vesti online
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je u ponedeljak odluku Prištine i Beograda da usvoje plan implementacije briselskog sporazuma iz aprila ove godine.

"Plan implementacije kreiran je da reši probleme na terenu i da osigura intenzivan napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU. Takođe predstavlja sledeći korak napred u dijalogu pod okriljem EU i ne dovodi u pitanje pozicije dve strane o statusu Kosova", navedeno je u saopštenju Ketrin Ešton.

Ešton je ponovo zahvalila premijerima Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju na njihovom angažmanu, te navela da će taj angažman biti ključni i u pogledu brze provedbe plana implementacije briselskog sporazuma.

Premijer Srbije Ivica Dačić obavestio je prethodno Eštonovu da je Vlada Srbije usvojila u nedelju plan primene briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

U pismu upućenom Ešton navodi se da Vlada Srbije smatra da će usvajanje plana za primenu briselskog sporazuma i donošenje potrebnih izmena zakona neophodnih za sprovođenje tog sporazuma "otvoriti vrata da politička sadržina višemesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces", saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Vlada je na današnjoj sednici usvojila izveštaj tima za izradu plana implementacije sporazuma postignutog u Briselu, kao i plan implementacije Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kao dokument koji ne prejudicira status Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Dačić je u početkom sedmice, posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije Gidom Vesterveleom, rekao da nemački parlament Bundestag neće dati saglasnost da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU ako do kraja nedelje ne bude dogovoren plan za primenu briselskog sporazuma.

"Vlada ukazuje da potvrđivanjem plana implementacije briselskog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo sprovođenje ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama sprovođenja", navodi se u pismu upućenom Ketrin Ešton.

Vlada Kosova plan primene usvojila je u petak.

Kosovski premijer Hašim Tači kazao je tom prilikom da je ovim planom Kosovo po drugi put izvojevalo najteže bitke u sprovođenju ovog sporazuma postignutog 19. aprila.
XS
SM
MD
LG