Dostupni linkovi

Vlada Srbije raspustila četiri opštine na severu Kosova


Mitrovica
Mitrovica
Vlada Republike Srbije donela je na sednici u utorak odluke o raspuštanju Skupštine opštine Severna Mitrovica, Skupštine opštine Leposavić, Skupštine opštine Zvečan i Skupštine opštine Zubin Potok.

Vlada je imenovala predsednike i članove privremenih organa u ovim opštinama, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština i naselja na Kosovu Marko Jakšić i funkcioner DSS-a u izjavi za RSE kaže da raspuštanje četiri skupštine opštine na severu Kosova predstavlja čin pravnog nasilja nad Srbima u ovom delu Kosova.

“Najmanje što ja mogu da očekujem jeste da ćemo podneti zahtev Ustavnom sudu kako bi on dao svoje mišljenje na jednu nezakonitu i antiustavnu odluku. I ono što je još bitno jeste da iz ovog pravnog nasilja proizilazi neka vrsta pritiska na Srbe sa severa Kosova da izađu na kosovske ‘separatističke’ izbore 3. novembra, jer to svakako ne doprinosi demokratskoj proceduri i atmosferi na severu Kosova, jer se ovde radi zapravo o sumraku demokratije. Po meni, svi budući lokalni izbori na severu Kosova nisu legalni, nisu zakoniti jer se donose na temelju neregularnih uslova, što znači uvođenjem privremenih mera”, ocenio je Jakšić.

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Oliver Ivanović ocenio je u izjavi za RSE da je ovo logičan potez Vlade Srbije, jer su se čelnici skupština opština na severu Kosova protivili izlasku na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.

“To je očekivana odluka jer je već na prethodnom sastanku, koji su predsednici opština sa severa Kosova imali sa predsednikom i premijerom Republike Srbije, bilo očigledno da oni neće promeniti svoj stav. Odluku o raspuštanju je donela Vlada Srbije na oznovu Zakona o lokalnoj samoupravi, znači postoje i formalni razlozi. Ali pozadina svega ovoga je objektivno rečeno-politička. Jer Vlada Srbije ne može da sprovodi svoje odluke ako ima aktivan otpor u predsednicima opština koji bi pre svega trebalo da budu zaduženi za sprovođenje vladinih odluka”, istakao je Ivanović.

A evo šta građani severne Mitrovice misle o raspuštanje četiri skupštine opština na severu Kosova.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
Direktan link

Istovremeno, Vlada Srbije je na istoj sednici obrazovala Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Podsećamo, srpski poslanici Privremene Skupštine Kosova, koju su lokalni Srbi formirali uprkos protivljenju zvaničnog Beograda, zaključili su na poslednjoj sednici održanoj u Zvečanu 16. avgusta da su za njih kosovski lokalni izbori neprihvatljivi, jer su, kako navode „u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije i Rezolucijom 1244“.

U zaključcima koji su usvojeni jednoglasno navodi se da su lokalni izbori na Kosovu raspisani za 3. novembar u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova zbog čega je njihovo sprovođenje za njih neprihvatljivo.
XS
SM
MD
LG