Dostupni linkovi

Vlada Kosova ostaje prevelika mašinerija


Premijer Isa Mustafa u obraćanju Skupštini 9. decembra 2014.
Premijer Isa Mustafa u obraćanju Skupštini 9. decembra 2014.

Novu Vladu Kosova čini veliki broj ministara i zamenika ministara, što, po rečima stručnjaka i predstavnika civilnog društva, predstavlja pravi luksuz za jednu siromašnu zemlju kao što je Kosovo.

Oni dodaju da je veliki broj ministarstava i zamenika ministara napravljen kako bi se vatrene pristalice vladajuće koalicije, Demokratske partije i Demokratskog saveza zadovoljile pozicijama.

Novoizabrani kabinet na čelu sa Isom Mustafa ima tri zamenika premijera, 21 ministarstvo, uključujući dva ministra bez portfelja, i oko 50 zamenika ministara.

Broj zamenika je dogovoren političkim sporazumom DPK i DSK, na osnovu kojeg će se u svakom ministarstvu imenovati dva zamenika, jedan iz DPK, i jedan iz DSK-a. Takođe, sporazum predviđa da će na tim pozicijama dodatno biti i predstavnici manjinskih zajednica.

Kad smo kod toga, podsetimo se i obećanja Ise Mustafe tokom izborne kampanje da će smanjiti broj ministarstava, a kako bi izbegao velike troškove.

Izvršni direktor pokreta 'Fol' Petrit Zogaj kaže da nagrađivanje članova koalicije sa visokim pozicijama i spuštanje tenzija unutar političkih subjekata i koalicija samo je nastavak zloupotrebe budžetskih sredstava. On dodaje da Kosovo nema potrebe za ovolikim brojem ministara u Vladi.

„Gospodin Mustafa snosi glavnu odgovornost za ovoliki veliki broj ministara, jer je premijer, i pored toga što je on obećavao da neće biti toliko ministarstava. Ne verujem da je Kosovu potrebno više od 12 ili 13 ministarstava. Sada zapravo imamo 8 ili 9 više, zato što ne postoji neka vrsta logike u funkcionisanju“, kazao je Zogaj.

I Lumir Abdixhiju, izvršni direktor Instituta Riinvest, sve ovo smatra neopravdanim.

„Radi se o finansijskim motivima, odnosno o platama, dnevnicama i ostalim uslugama koje dolaze uz ovu luksuznu vladu. Naša vlada vodi neviđeno luksuzan život i tu je motiv, to je razlog zašto žele da budu deo Vlade. A to nije dobro već je pogrešno“, navodi on.

Toliki kabinet će povećati trošenje novca poreskih obveznika, kaže Petrit Zogaj, dodajući da nikome od njih zapravo nije stalo do osnovne plate, već do benificija.

„Ovo je dvostruka zloupotreba zato što ministri mogu da kažu da im je plata toliko i toliko, ali njihovi mesečni prihodi zbog ostalih benificija su zapravo mnogo veći i to šteti budžetu Kosova“, kaže Zogaj.

Nov kabinet kritikovali su i predstavnici opozicije, navodeći da sličan njemu nema nijedna zemlja EU.

XS
SM
MD
LG