Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH: Umjesto ušteda enormni troškovi i nezakonitosti


Ilustracija
Ilustracija
Iako je nova federalna vlada preuzimajući vlast najavila uštede i restrikcije u poslovanju federalne vlasti, revizijom finansijskog poslovanja u prošloj godini utvrđeno je da je za bruto plate i naknade zaposlenih potrošeno oko dva miliona eura što je 20 odsto više nego 2010. godine. U revizorskom izvještaju koji je ponovno prošao bez reakcija nadležnih organa gonjenja, navedene su brojne nezakonitosti, između ostalog i činjenica da su pojedini ministari mjesecima primali plaće, iako nisu imali zasnovan radni odnos.

Iako se činilo kako revizorski izvještaji institucija vlasti više nikoga ne mogu začuditi, posljednje informacije revizora o poslovanju Vlade Federacije za prošlu godinu to su demantirali.

Čak tri federalna ministra, kao se navodi u izvještaju, dobijala su platu iako nisu imala zasnovan radni odnos, dok skoro pola primljenih savjetnika premijera i zamjenika premijera FBiH nije ispunjavalo uslove za tu poziciju jer nisu imali staž.

Od trinaest savjetnika koji su primljeni s novim sazivom Vlade Federacije, dva nemaju ni dan radnog staža, jedan ima 17 dana staža, jedan devet mjeseci, a ostala dva manje od pet godina radnog staža koliko je propisano pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
„Pravnih načina očito ima puno i načina kako se može imati odnos sa određenim zaposlenikom. Ne znam u konkretnom slučaju o čemu se radi i da li je to uopće tako“, kaže Jerko Ivanković Lijanović, federalni dopremijer i ministar poljoprivrede FBiH.

O kojim ministrima i savjetnicima je riječ u izvještaju federalnih revizora nije navedeno, iako mediji špekuliraju da je upravo Jerko Ivanković jedan od ministara čija radna knjižica do danas nije potvrđena.

„Sa revizijom imamo namjeru razgovarati, da se uvijek jasno precizira ko, kada i na koji način je nezakonito postupao.“

Svojevrsni rad na crno nije jedina nezakonitost obrađena u izvještaju. Revizijom finansijskog poslovanja federalne Vlade u prošloj godini utvrđeno je da je za bruto plate i naknade zaposlenih potrošeno oko dva miliona eura, što je 20 odsto više nego 2010. godine.

Ne provodeći zakonske priocedure, federalna Vlada je potpisala oko 75.000 eura za cvijeće za dekoraciju i održavanje IT opreme. Istovremeno je reprezentacija neopravdano korištena za novogodišnje pakete i poklon bonove.

Budžetske rezerve su, umjesto na hitne i nepredviđene izdatke, potrošene, primjerice, na pomaganje sportskih organizacija i kulturnih programa.

Najveće nezakonitosti ipak se odnose na budžetske rezerve koje su, umjesto na hitne i nepredviđene izdatke, potrošene - primjerice - na pomaganje sportskih organizacija i kulturnih programa, čije je finansiranje ranije riješeno odobrenim transferima.

„To u principu znači da sve ono što je Vlada u svom programskom opredjeljenju, kojeg je dala prema Parlamentu, nije provodila i zato dolazi do utroška i rastrošnosti Vlade i nenamjensko trošenje sredstava. To su rezerve premijera, rezerve predsjednika Federacije, da ne govorim o grant sredstvima koja se prosljeđuju i ne traže se povratne informacije o utrošku sredstava. Revizija učinka bi se trebala uraditi za te grantove. To su sve primjedbe koje stoje kad se kaže 'nenamjensko i netransparentno' trošenje sredstava“, navodi Omer Vatrić, predsjednik Odbora za ekonomiju i finansije Parlamenta Federacije BiH.

Slično i u Parlamentu

No, nije samo federalna Vlada netransparentno trošila. Parlament Federacije BiH u prošloj je godini neosnovano, mimo zakona ili bez adekvatnog pokrića, potrošio oko 420.000 eura za nabavke, te isplate raznih naknada parlamentarcima, stručnim saradnicima i zaposlenima.

U okviru "spornog iznosa”, revizori nisu mogli potvrditi opravdanost isplate najmanje 150.000 eura za topli obrok i prevoz parlamentaraca. Treba li reći da je i ovaj izvještaj prošao bez reakcije nadležnih vlasti, ali i organa gonjenja?

Parlament Federacije BiH
Parlament Federacije BiH
„Cijela priča i problem revizorskih izvještaja očigledno se ne smatra toliko dramatičnim i ozbiljnim. Ja bih to možda uporedio sa institucijom ombudsmena – svi su ove preporuke i sugestije prihvatali na način primjedbi i savjeta. Očigledno revizorski izvještaji ne dobijaju svoj značaj koji moraju imati“, kaže Vatrić.

Još u oktobru prošle godine federalna finansijska policija poručila je kako je u planu pokretanje istraga za desetak slučajeva, što je bilo prvi put da izvještaji federalnih revizora budu podloga za podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih.

Uprkos brojnim nezakonitostima, do sada nije podnesena nijedna kaznena prijava. Obzirom da su počinitelji dio vladajućeg političkog establišmenta, Momir Dejanović iz Centra za humanu politiku nije iznenađen. Naprotiv, mišljenja je da su revizije u javnom sektoru u BiH besmislene.

„Mi smo pokušali dobiti podatke od tužilaštava o tome koliko je bilo istraženih slučajeva, a koji su imali osnovu u revizijama entitetskih i državnih institucija. Došli smo do poražavajućih podataka da niko u Federaciji od revidiranih subjekata nije odgovarao, niko na državnom nivou od revidiranih institucija. U Republici Srpskoj bila su dva-tri slučaja gdje su vođene istrage, izrečene nekakve blage, simbolične zatvorske kazne, i to je sve. To je nedovoljno, s obzirom na stanje koje imamo“, naglašava Dejanović.

Revizorski izvještaji pokazuju da je u javnom sektoru u Bosne i Hercegovine zbog nezakonitog, nesavjesnog i koruptivnog ponašanja nenaplaćeno preko dvije i po milijarde eura javnih prihoda, opljačkano oko tri stotine miliona eura na javnim nabavkama, dok je potrošeno oko pola miliona eura na višak od nekoliko desetina hiljada nezakonito zaposlenih osoba.

Istraživanja kažu i kako u svakom drugom revizorskom izvještaju, koji je javni dokument dostupan i tužilaštvima, postoji obilježje krivičnog djela.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG