Dostupni linkovi

Vlada CG odbacuje tvrdnje o manipulaciji biračkim spiskom


Ministri Vujica Lazović i Ivan Brajović, Podgorica, 28. septembar 2012.
Ministri Vujica Lazović i Ivan Brajović, Podgorica, 28. septembar 2012.
Da li se na biračkom spisku u Crnoj Gori nalazi preko 14.000 dvojnika i 6.000 preminulih osoba i da li su nepravilnosti tolike da bi mogle uticati na ishod predstojećih parlamentarnih izbora, bile su teme prezentacije koju je za predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih institucija organizovala Vlada Crne Gore.

Crnogorski birački spisak je ažuran i nema duplo upisanih birača, a iz biračkog spiska su izbrisani oni građani čija se imena nalaze na spisku umrlih, saopštili su ministri Vujica Lazović i Ivan Brajović nakon prezentacije načina vođenja i ažuriranja biračkih spiskova predstavnicima diplomatskog kora i relevantnimh međunarodnih institucija koje prate izborni proces u Crnoj Gori.

Vujica Lazović je ocjenio da je crnogorski birački spisak je najsređeniji u Evropi iako ne postoje idealne baze podataka:

"MUP je provjerio evidenciju i kartone za svih 14.257 birača i u 14.023 slučajeva potvrđeno je da se radi o osobama sa različitim identitetom. Danas smo dokazali da u Centralnom registru stanovništva kao i Centralnom biračkom spisku nema dva građanina koji imaju isti matični broj."

Povod za vladinu prezentaciju ažurnosti su objavljeni rezultati analize biračkog spiska koje je izradila nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, a prema čijim nalazima stoji da preko 14.000 građana ima duple dokumente, te da se u biračkom spisku nalazi 6.000 preminulih.

Iz Vlade su odbačene te tvrdnje. Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je naveo da će birački spisak biti zaključen 3. oktobra a sve eventualne nepravilnosti otklonjene:

"Neodgovorno bi zaista bilo reći da je neki birački spisak 100 posto tačan. Toga nema ni u jednoj zemlji na svijetu. Ali sam siguran da su greške o kojima može biti riječi kada je u pitanju evidencija koju vode državni organi, svedene na najmanju moguću mjeru."

Podvaljivanje

Jedan od ključnih argumenata predstavnika Vlade na osnovu kojih se tvrdi da je birački spisak ažuran je to što se do sada nijedna politička partija nije žalila na neregularnosti.

Upitan zbog čega prezentacija ažurnosti biračkog spiska nije organizovana za nevladin sektor koji je izrazi sumnje u regularnost, ministar Lazović je saopštio da je poziv izostao da podaci ne bi bili zloupotrijebljeni:

"Ukoliko to budemo radili za NVO sektor onda možemo ući u jedan rizik koji se desio prethodnih dana, da se lični podaci zloupotrijebe i objave na sajtovima i u dnevnoj štampi."

Komentarišući vladinu prezentaciju diplomatskom koru, u opozicionom Demokratskom frontu su očekivali da će Vlada i njene institucije koje se bave biračkim spiskovima, otkloniti nepravilnosti, a ne ubijeđivati diplomatski kor o ažurnosti biračkog spiska.

Jovan Vučurović ocjenjuje da osim što vladajuća koalicija godinama manipuliše domaćom javnošću, danas podvaljuju i stranim diplomatama.

"Cijela Crna Gora zna da se koalicija DPS i SDP od izbora do izbora koristi raznim malverzacijama kako bi ostala na vlasti. Sve te nepravilnosti su evo već decenijama usavršavane u krugu DPS, SDP, MUP, tajna policija", tvrdi Vučurović.

Prezentacijom načina vođenja i ažuriranja biračkih spiskova koju predstavnici Vlade predstavljaju diplomatskom koru i međunarodnim institucijama koje prate izbore u Crnoj Gori, direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović tumači kao vladinu namjeru da zaštiti regularnost izbornog procesa i sprječavanje dovođenja u pitanje legitimnosti i legalnosti predstojećih izbora.

"Da ovo prije svega vidim kao borbu za na neki način zaštitu legitimiteta izbornog procesa. To su neki potezi da se eventualno spriječi dovođenje u pitanje legitimiteta izbornog procesa. Međunarodnu zajednicu vlasti vide prije svega kao nekoga ko može, u smislu procjene legitimiteta izbornog procesa, biti ključni arbitar da li je proces bio prihvatljivi ili nij . Na kraju svjedoci smo da je u sličnim slučajevima međunarodni faktor u regionu bio ključni faktor koji je odlučivao da li su izbori legalni, legitimni i da li treba da budu ponovljeni", ocjenjuje Vujović.

U međuvremenu se povodom regularnosti izbora oglasio i OEBS koji je saopštio da dosad nisu prijavljeni slučajevi krivičnih radnji i kršenja u toku izborne kampanje. U izvještaju se navodi da je kampanja počela negativnim tonom i oštrim ličnim napadima.
XS
SM
MD
LG