Dostupni linkovi

Vlada Brazila šalje vojsku na demonstrante


Brazilska vlada je objavila da šalje specijalce u pet gradova, u kojima se održavaju protesti protiv loših javnih usluga. Odluka je donesena nakon što su se demonstranti u utorak sukobili s policijom u Sao Paolu.

Specijalne snage sigurnosti osnovane su u Brazilu 2004. godine kao dio različitih javnih sigurnosnih službi. Zapovijeda im šef savezne brazilske policije, a u pogon ih se stavlja u slučajevima socijalnih nemira, odnosno izuzetnih situacija u kojima je ugrožen redovni poredak.

Baš te snage sigurnosti šalje Vlada u Rio de Janeiro, Minas Gerais, Bahiu, Ceara i Brasiliu, pet gradova koji su domaćini Fifinog Kupa konfederacije.

Demonstracije u Sao Paolu
Demonstracije u Sao Paolu
Sve je počelo još 2. juna kada su se gradjani Sao Paola pobunili protiv povećanja cijena gradskog saobraćaja. Ljutnja se, međutim, proširila zemljom, a primjedbe demonstranata kreću se od neodobravanja visokog stepena korupcije, preko skupoće do lošeg zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Interventna policija u Sao Paolu sukobila se u utorak s demonstrantima. Trgovine i banke su demolirale grupe maskiranih aktivista. Demonstranti su ih pokušali zaustaviti, ali su se maskirani borili i protiv njih.

Nakon toga je odlučeno da se na teren pošalju Specijalne sigurnosne snage koje bi u gradovima, prema izvorima iz Vlade, trebali ostati dok to lokalne gradske vlasti žele.

Ovo su najveći socijalni nemiri u Brazilu od 1992, kada su ljudi izašli na ulice tražeći odgovornost tadašnjeg predsjednika Fernanda de Mello Collora za loše stanje u zemlji.
XS
SM
MD
LG