Dostupni linkovi

Vještak za osporavanje odgovornosti VRS-a za snajperiranje Sarajlija


Ratko Mladić na suđenju
Ratko Mladić na suđenju

Nakon prošlotjednog prekida zbog smrti vještaka obrane Dušana Dunjića, haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je ovaj tjedan višednevnim iskazom drugog vještaka obrane.

Mile Poparić, vještak za balistiku, kao svjedok obrane je pokušao osporiti nalaze istražitelja vezane za ubijanje i ranjavanje Sarajlija snajperima u prvoj polovici devedesetih godina (1992-1995), za što se optuženi general Mladić također tereti po zapovjednoj odgovornosti, uz optužbe za progon i genocid.

Prema domaćim i međunarodnim istragama snajperisti VRS-a su ubili toliko sarajevskih civila da je pravi broj žrtava još uvijek nepoznat, a za što na Haškom sudu odgovaraju jedino njihovi zapovjednici po zapovjednoj odgovornosti. Ukupan broj stradalih u Sarajevu je oko 11 i pol tisuća, a snajpersko djelovanje bilo je, uz granatiranje, jedno od najodgovornijih za teror nad građanima i njihovo stradavanje.

Poput ubojstva 46-godišnje Munire Zametice koda je 11.srpnja 1993.godine zahvaćala vodu iz rijeke Dobrinje. No vještak obrane za balistiku Poparić – ustvrdio je kako je bilo nemoguće da je Zameticu pogodio snajperist VRS-a s tornja pravoslavne crkve udaljene oko tisuću i 100 metara.

Mile Poparić
Mile Poparić

„Najveći problem je ovdje utvrditi – je li Munira Zametica bila vidljiva s položaja za koji se tvrdi da je od tamo pogođena. Ima jedan detalj koji je ostao potpuno neobjašnjen – tvrdi se da je zahvatala vodu iz rijeke, tako je barem pokazala svjedokinja – što je apsolutno nemoguće", naveo je svjedok, tvrdeći da je obala bila prestrma za njega kada se tijekom rekonstrukcije u Sarajevu pokušao njom spustiti.

Svjedok: civili slučajno pogođeni, ne namjerno

Od preko 1600 ubijene djece u Sarajevu, preko 50 je ubijeno od strane snajperista. Jedan od incidenata spomenutih u optužnici protiv generala Mladića je i ranjavanje u nogu trogodišnje djevojčice Anise Pite, 13.prosinca 1992.godine u obiteljskoj kući u Ulici Žagar. Ranjena je prema istrazi snajperom u nogu dok je skidala cipelice – s položaja VRS-a na Baba Stijeni. Poparić je kao svjedok obrane pak ustvrdio – da djevojčica od tamo nije mogla biti viđena, odnosno namjerno pogođena.

„Moj zaključak je da djevojčica nije mogla biti vidljiva sa Baba Stijene i zato nije mogla biti namjerno gađana. Odakle je metak došao ne znam“, izjavio je svjedok, potvrđujući neizravno tezu obrane – da se radilo o još jednoj kolateralnoj, odnosno slučajnoj žrtvi.

Poparić je negirao i odgovornost VRS-a za niz drugih incidenata, poput snajperiranja građana iz zgrade Metalka na Grbavici, tvrdeći da – nisu pronađeni dokazi za to, na primjer snajperska gnijezda.

Vještak obrane protiv TV reportaže i iskaza novinara

Svjedok obrane je negirao i zaključke neposrednih očevidaca, poput britanskog novinara Van Lindena, koji je inače kao svjedok optužbe protiv generala Mladića - opisao „psihološki teror građana Sarajeva“ tijekom opsade (1992-1995). Linden je naime, između ostalog, snimio i artiljerijski napad zapaljivom municijom na civilne zgrade te gusti dim i vatru koja ih je potom zahvatila.

Poparić je osporavao Lindenove snimke i svjedočenje, tvrdeći kako je zapravo pucano iz zapaljene zgrade.

„Mi ovdje ne možemo zaključiti da je strijelac (iz zgrade) u dimu? Moguće je da je otvorena vatra iz ove zgrade pa da je uzvraćeno i da je došlo do požara. Možda je netko želio pucati iz zgrade da se vide neki efekti. Po meni je sigurno da je pucano iz ove zgrade. A tko je sve pucao i tko je zapalio zgradu to ne mogu reći", opisao je svoje suprotno mišljenje vještak obrane za balistiku.

Dokazni materijal
Dokazni materijal

Iako je prikazana zgrada imala većinu razbijenih prozora od detonacija i bila u potpunom dimu Poparić je sugerirao kako je to bila zapravo scenografija bošnjačkih snaga i propaganda pred stranim kamerama kako bi se demonizirale srpske snage. To je pokušavao prikazati i na suđenju ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kao i na suđenju njegovom zapovjedniku Glavnog štaba VRS-a Mladiću – sugerirajući kako su na vlastite građane pucale snage Armije BiH – kako bi za to okrivile srpsku stranu.

„Pa većinu podataka smo dobili od obrane gospodina Karadžića, kasnije smo dobivali i od vas (obrane Mladića). Ima dosta kontradiktornih podataka, tako da je dobivanje što više podataka bilo od velike koristi. I mi smo se trudili pribaviti što više podataka pa smo koristili i internetsku stranicu ovog Tribunala“, opisao je prikupljanje podataka na temelju kojih je formirao svoje zaključke.

Nakon glavnog iskaza u kojem je pokušao prikazati – da su Sarajlije umjesto od snajperista VRS-a zapravo stradavale slučajno - kao kolateralna žrtva sukoba, vještaka obrane Poparića će idući tjedan unakrsno ispitivati haška optužba. Ona će ga pak suočiti s nalazima istraga prema kojima su i formirane haške optužnice za namjerno snajperiranje i teror Sarajlija.

VIDEO: Dio glavnog iskaza Poparića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG