Dostupni linkovi

"Vještačko sunce" radilo nekoliko milisekundi


Sunce
Sunce

Njemačka kancelarka Angela Merkel aktivirala je test eksperimentalnog fuzijskog reaktora na Institutu Max Planck u Greifswaldu.

Paljenje je izvedeno ubrizgavanjem čistog vodika u mašinu koja predstavlja značajan korak ka kreiranju čiste energije posredstvom nuklearne fuzije, procesa koji daje energiju samim zvijezdama.

Fuzijski reaktor je mašina koja kopira radikalne uslove u unutrašnjosti zvijezda koje upravo pomoću nuklearne fuzije kreiraju svoju energiju

Plazma nastala nuklearnom fuzijom trajala je svega nekoliko milisekundi, što predstavlja izuzetan uspjeh.

S druge strane, 2020. godine njemački naučnici planiraju ostvariti rad reaktora od čak 30 minuta.

Prvi reaktor koji bi trebao proizvoditi električnu energiju neće biti pušten u rad još bar nekoliko decenija, jer su uslovi fuzije izuzetno dramatični pa je potrebno usavršavanje tehnologije zaštite, kao i poboljšanje načina kontrolisanja cjelokupnog procesa.

Također, testira se i sam oblik reaktora. Nekontrolisana fuzija se koristi kao ključni faktor u detoniranju modernih nuklearnih bombi na bazi vodika – hidrogenskih bombi.

Jednom kada se tehnologija usavrši, fuzija će predstavljati, nadaju se naučnici, najjeftiniji i najefikasniji oblik kreiranja električne energije koji će nadmašiti zasad nezamjenjivi ugalj.

XS
SM
MD
LG