Dostupni linkovi

Visoka politika godinama u fokusu, dolazi li red na ekonomiju


Ilustracija
Ilustracija
Vlada Srbije se godinama bavila visokom politikom i nacionalnim pitanjima umesto životnim problemima građana. Valjda će brzo doći dan za ekonomiju, nada se premijer Ivica Dačić, kada će, kaže, Vlada moći sve svoje snage da usmeri na ekonomski razvoj i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih. Političarima, kojima su usta puna Evrope zbog boljeg života, analitičari poručuju da će se živeti bolje kad se zasuču rukavi i počne da se radi.

Da je ekonomski razvoj već godinama u drugom planu u odnosu na visoku politiku i proklamovane nacionalne ciljeve priznaje i sam premijer Ivica Dačić.

„Nadam se da je došlo vreme ili da će brzo doći vreme kada ćemo moći ozbiljnije da se bavimo ovim temama, odnosno kada ćemo imati čime da raspolažemo imajući u vidu da smo se svih ovih godina bavili nekim visokim političkim i nacionalnim temama. Nadam se da će doći vreme kada ćemo sve svoje snage moći da usmerimo na ekonomski razvoj a samim tim i na unapređenje metrijalnog položaja zaposlenih“, rekao je Dačić.
Ivica Dačić
Ivica Dačić

Poslednje u nizu pitanja iz domena visoke politike kojima je Vlada preokupirana je Kosovo. I upravo na tom primeru ekonomista Goran Nikolić objašnjava kako visoka politika može negativno da utiče na ekonomiju primećujući da je Srbija pre briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom na neki način imala blagi problem sa Zapadom koji bi sad trebalo da bude regulisan.

„I u tom kontekstu je to činilo da često nema aktivne podrške za neke projekte, kredite i tako dalje. To je jedan aspekt a drugi je pitanje prioriteta vlasti. Vlast koja je okupirana političkim temama ne može da se fokusira na ekonomske i onda je praktično ostalo da se faktički samo jedno ministarstvo u vladi aktivno bavi ekonomskim razvojem, što u suštini treba to ministarstvo da radi, ali bilo bi bolje ako bi cela vlada imala aktivan pristup. Znači, da se u agendu Vlade kao većina prioriteta stave ekonomski prioriteti“, navodi Nikolić.

Nova radna mesta i novi imidž

Kada će životna pitanja postati prioritetna za Vladu? Sociolog Dušan Bogdanović objašnjava da je opterećenost političkim pitanjima pre svega posledica stanja u jednom razorenom društvu u kome se nakon devedesetih još uvek nije uspostavio pravi sistem vrednosti. On kaže da je društvo zasnovano na nekoliko tabua, među kojima je i Kosovo, a da EU služi samo kao mamac za glasove.

“Kada naše elite govore o Evropi one ne govore o Evropi kao jednom uređenom društvu gde vlada pravo, ljudska solidarnost i sve demokratske vrednosti i tekovine za koje su se, evo baš na današnji dan to slavimo, borili najprogresivniji delovi ljudskog društva još u 19. veku, nego se govori hajde da napravimo neki ustupak sa Kosovom pa ćemo dobiti od Evrope pare pa ćemo bolje da živimo. Nećemo bolje da živimo. Mi ćemo bolje početi da živimo onda kad zasučemo rukave i počnemo da radimo i kada usvojimo evropske demokratske vrednosti i standarde”, kaže Bogdanović.

U senci visoke politike ostaju podaci o porastu nezaposlenosti, da je odnos zaposlenih i penzionera 1:1, da su male plate. Upravo zbog tih činjenica premijer je poručio, sa Prvomajskog uranka sa predstavnicima sindikata policije, da zalaganje Vlade mora biti pre svega za otvaranje novih radnih mesta.

„Toga neće biti bez investicija, bez otvaranja Srbije prema svetu i sigurno bez jednog novog imidža i nove slike Srbije koja bi trebalo da privuče strane investitore“, rekao je Dačić.

Ključno za Srbiju je zapošljavanje u industriji, navodi ekonomista Goran Nikolić.

„Pre svega u autoindustriji, elektronici. Vrlo je bitno ako možemo da uradimo nešto sa IT sektorom, da naša zemlja bude još aktivnija u izvozu softvera na primer. I naravno hemijska industrija. Mislim da su to neke grane i pravci, naravno uvek ostaje pitanje energetike gde sada nažalost možemo samo preko zaduživanja države da investiramo. Uz agrar to su komparativne prednosti, mislim da se na to treba fokusirati“, ocenjuje Nikolić.

Premijer je položući venac na spomenik osnivaču radničkog pokreta u Srbiji Dimitriju Tucoviću rekao i da je zbog teške situacije u zemlji danas veoma teško zasnivati realan socijalno-demokratski program koji će pritom biti i ostvariv.
XS
SM
MD
LG