Dostupni linkovi

Više od 20.000 volontera želi ići na Mars


Ilustracija
Ilustracija
Međunarodna organizacija Mars One sa sjedištem u Holandiji saopćila je da se za život u koloniji koja je planirana za naseljavanje na planeti Mars 2023. godine do sada prijavilo više od 20.000 volontera iz više od 100 država svijeta.

U saopćenju ove neprofitabilne organizacije se navodi da je za samo sedam dana pristiglo više od 20.000 zahtjeva za učešće u projektu, a da je riječ o volonterima uzrasta od 19 do 24 godine. Samo iz Kine se prijavilo 600 volontera za život na Marsu.

Nakon uplate troškova prijavnice, volonteri astronauti na internet stranicu Organizacije postavljaju jednominutni videosnimak u kojem se pobliže predstavljaju organizatoru projekta.

Procedura izbora 24 kandidata za život na Marsu će trajati dvije godine, a na televizijama će biti prikazivan i reality show tokom kojeg će gledaoci moći podržati kandidate koji im se svide.

Nakon konačnog odabira, "Marsovci" će biti podijeljeni u grupe po četiri člana i pohađat će osmogodišnju edukaciju o životu i uslovima opstanka na Crvenoj planeti.

Prvi put na Mars planiran je za april 2023. godine, a u prvoj ekipi će biti četiri člana, dok će preostali putnici putovati u periodu od dvije godine kasnije.

Mars One će početkom 2016. godine početi sa projektom izgradnje kolonije na Marsu i postavljanjem neophodnih antena, vozila i drugih tehnologija, a za slanje prve ekipe će biti utrošeno šest milijardi dolara.

Pored klasičnih kriterijuma o komunikativnosti, istraživačkog duha i slično, kandidati moraju zadovoljiti i neke kriterijume fizičke sposobnosti kao što je visina minimalno 1,57 metara, punoljetnost, lagan san i slično. Najvažnije je da svaki kandidat izjavi svjesnost da se odlučuje za astronautski put, čiji povratak je neizvjestan.
XS
SM
MD
LG