Dostupni linkovi

"Vijesti" se žale na presudu Đukanovićevoj sestri


Ana Kolarević
Ana Kolarević
Advokati dnevnika „Vijesti“ će se žaliti na presudu podgoričkog Osnovnog suda koji je nedavno ocijenio da su u tom dnevnom listu povrijedili čast i ugled premijerove sestre i advokatice Ane Kolarević.

Zbog teksta “I sestra najvišeg zvaničnika Vlade primila mito”, u kome su “Vijesti” prenijele informaciju o tužbi koju je pred američkim sudom pokrenula tamošnja Komisija za hartije od vrednosti, taj list će Ani Kolarević morati da plati 5.000 eura kao naknadu štete za pretrpljene duševne bolove.

U spornom tekstu u kojem su “Vijesti” prenijele izvode iz izvještaja američke komisije za hartije od vrijednosti navodi se da je “Mađar telekom” pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa sedam miliona i 350 hiljada eura, kao i da je među njima "advokatica sestra tada najvišeg vladinog funkcionera".

Ime Ane Kolarević se ne pominje, ali je i njoj i sudiji Miodragu Pešiću bila najspornija fotografija, koja uz naslov u “Vijestima”, kako je zaključio sudija, ne ostavlja sumnju da je advokatica korumpirana.

Urednik “Vijesti” Mihailo Jovović kaže da se sudija Pešić , inače bivši predsjednik mladih DPSa prilikom donošenja presude oglušio o standarde Evropskog suda za ljudska prava. Jovović za RSE kaže da su u konkretnom slučaju oni otišli korak dalje u novinarskom istraživanju a što je u konkretnom slučaju bilo u javnom interesu

Mihailo Jovović
Mihailo Jovović
“Problem je naše domaće pravosuđe u kojem očigledno ima sudija koji en sude po pravilima evropskog suda, iako su na to obavezani Ustavom Crne Gore. Suština je da mi nijesmo objavili ništa osim onoga što piše u tom američkom dokumentu tamošnje Komisije za hartije od vrijednosti koje je proslijeđeno sudu i za suđenje koje sada traje. Tamo piše da je sestra najvišeg zvaničnika umiješana u korupciju. Mi nijesmo nigdje napisali da je gospođa Kolarević umiješana u korupciju ali izgleda je problem što smo mi otišli korak dalje i utvrdili da je jedina osoba koja to može da bude ona. Objavili smo njenu fotografiju, uz naslov koji odražava ono što piše u američkom dokumentu.“

Advokatski tim Vijesti je povodom presude tom dnevniku najavio žalbu.

“Odluka prvostepenog suda nije u skladu sa stavovima i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, posebno imajući u vidu da je prvostepeni sud prihvatio naš najznačajniji argument da tužilaj jeste javna ličnost u kojem slučaju je i prag tolerancije kod tužilje morao biti veći. Zato smatramo da imamo dovoljno argumenata za žalbu protiv ovakve odluke koju ćemo naravno izjaviti u zakonskom roku Višem sudu u Podgorici koji će i doniejti konačnu odluku u ovoj pravnoj stvari“, kaže advokatica Jelena Vujisić.

I u Akciji za ljudska prava smatraju da da je sudija pravilno zaključio da je Ana Kolarević javna ličnost i da su se sporni tekstovi bavili pitanjem od važnog javnog interesa, koji su doveli do otvaranja tužilačke i skupštinske istrage. Tea Gorjanc Prelević smatra da je u takvom kontekstu prostor za ograničenje slobode izražavanja posebno sužen.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
Sestra premijera Mila Đukanovića je u odvojenim postupcima tužila izdavače “Vijesti", “Dana” i “Monitora”, zbog serije tekstova u kojima se povezuje sa aferom "Telekom" i zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova traži odštetu od po 100.000 eura. Ti postupci još traju, pa je sudija Veljko Radovanović, koji sudi u predmetu “Monitora”, prihvatio da svjedoči Kolarevićeva, što je u slučaju “Vijesti” sudija Pešić odbio, kao i vještačenje njenih duševnih bolova kao što su predlagali advokati.

Nakon objavljivanja informacija o korupciji u Telekomu, Milo Đukanović je u intervjuu TVCG prošle godine prvi u javnosti objavio da se vjerovatno radi o njegovoj sestri, ali je tvrdio da je američka tužba "notorna glupost".

“Pretpostavljam da. Zato što ne znam ni jednog visokog državnog zvaničnika koji ima sestru advokata. Drugo, zato što se u daljoj razradi u tom dokumentu pominje jedan ugovor čiji je partner bila advokatska kancelarija Ane Kolarević. Ono što ne pretpostavljam nego što ću vam vrlo eksplicitno reći jeste da je u pitanju jedna notorna glupost. Može vas ovakva ocjena začuditi, zato što smo mi u Crnoj Gori naučili da gluposti postoje samo kod nas. Ne, gluposti postoje i izvan Crne Gore i sa ove i one strane okeana“, kazao je tada Đukanović.
XS
SM
MD
LG