Dostupni linkovi

Vicepremijer Marković: Znali smo da je Duško Jovanović bio ugrožen


Duško Marković
Duško Marković
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da je nekadašnja Služba državne bezbjednosti Crne Gore (SDB) imala informacije da je bezbjednost urednika I vlasnika dnevne novine Dan, Duška Jovanovića bila ugrožena, prije nego je ubijen.

Vicepremijer Marković u vrijeme kada je Jovanović ubijen (maj 2004.) bio je načelnik SDB. On je podsjetio da Služba tada nije bila samostalna, već da je radila u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova i da su o svojim saznanjima obavještavali tadašnjeg ministra.

"Pisao sam gospodinu (Andriji) Jovićeviću odgovarajuća pisma - da se o tome povede više računa, tako da ja ne osjećam nikavu odgovornost", kazao je ministar pravde i vicepremijer, gostujući u emisiji Načisto, autora Petra Komenenića na TV Vijesti.

"Tada smo ukazivali... na određene rizike i opasnosti koji se tiču bezbjednosti gospodina Jovanovića. Pisao sam gospodinu (Andriji) Jovićeviću odgovarajuća pisma - da se o tome povede više računa, tako da ja ne osjećam nikavu odgovornost”, naveo je Marković.

Na novinarsko podsjećanje je da je predsjednik Vlade Milo Đukanović svojevremeno u Skupštini aludirao da su za Jovanovićevu smrt direktno krivi Vojislav Koštunica i KOS, Marković je rekao da je premijer tada iznio “svoj politički stav”, ali i dodao:

"Ali, evidentno je da su sa ove adrese, o kojoj je govorio Đukanović, dolazile prijetnje i bezbjednosni rizici, ne samo po državu, već i po pojedince u ovoj državi... Bilo je ozbiljnih prijetnji. Po svim obavještajnim podacima, i Đukanović je bio meta. Bio je životno ugrožen. Mi smo tada štitili i Đukanovića."

Protest novinara: Tišinom protiv neslobode javne riječi

Na Dan novinara Crne Gore predstavnici Sindikata novinara organizovali su protest ispred zgrade Vlade koju smatraju najodgovornijom za nerasvjetljavanje brojnih napada na novinare i medije koji kritikuju vlast. OPŠIRNIJE...
Marković je istakao da žali što su brojna ubistva ostala nerasvijetljena, ali je rekao da je, u jednom segmentu te priče, potpuno miran, jer “Služba nije imala nikakav udio, niti podsticala te zločine”.

“Koliko ja znam... ne može čovjek sve da zna”, rekao je Marković.

Na ovo je u petak reagovala sestra ubijenog direktora Dana Duška Jovanovića, Danijela Pavićević otvorenim pismom ministru pravde.

Pavićević kaže da očekuje da će nakon sinoćnjeg intervjua vicepremijera i ministra pravde Duška Markovića, Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) pokrenuti sve radnje i otvoriti tajne dokumente koja su, kako kaže, bili u rukama Markovića, nekadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti.

Pavićević se pita da li to znači da Marković "u svojim rukama drži ključ istine o ubistvu" Jovanovića, u šta ona vjeruje i postavlja pitanje da li za to on ima dokaze:

"Odgovornost je na Vama velika. Prvo, zašto nijeste ispunili vašu profesionalnu obavezu pa i ljudsku i saopštili kada ste saslušavani kod istražnog sudije Radomira Ivanovića sve u vezi atentata na mojega brata. Drugo, zašto se u redovnom sudskom postupku nijeste odazvali kao svjedok i ispričali, dokumentovali navedene tvrdnje, a vaš tadašnji ministar Andrija Jovićević se pojavio pred sudom kao svjedok. Ipak ste prećutali sve", napisala je Pavićević u otvorenom pismu Markoviću.

Ona pita i zašto VDT u to vrijeme nije reagovao po službenoj dužnosti, kada su državne institucije imala saznanja koja se sada, kako je navela, volšebno saopštavaju.

Podrška Đukanoviću

Fotografija Duška Jovanovića
Fotografija Duška Jovanovića
Duško Jovanović je ubijen ispred redakcije dnevnog lista "Dan" 27. maja 2004, u kasnim večernjim satima. Jedini pravosnažno osuđeni za ubistvo je, za sada, Damir S. Mandić, kojem je sud odredio kaznu od 19 godina zatvora.

Ostali izvršioci i nalogodavci ubistva nijesu otkriveni ni nakon skoro deset godina od ubistva.

Jovanović je bio vlasnik i glavni urednik dnevne novine Dan koja je tada otvoreno podržavala srpsku politiku i srpsku opoziciju u Crnoj Gori.

Nije prvi put, međutim, da se provlači teza da su za njegovu smrt direktno odogvorni KOS i tadašnji premijer Srbije, prije toga predsjednik SRJ Vojislav Kostunica, koji je ovakve tvrdnje nekoliko puta odbacio i negirao.

A crnogorski vicepremijer i ministar pravde Duško Marković je u emisji “Načisto” govorio I o drugim nerasvijetljenim zločinima i napadima u Crnoj Gori.

Marković je reako da on i premijer (Đukanović ) ne pričaju napamet kada govore o tome da imaju saznanja ko stoji iza brojnih bombaških napada i afera koje su, navodno, imale za cilj da diskredituju Crnu Goru.

Ministar pravde, međutim, ponovo nije konkretno odgovorio ko stoji iza tih nedjela.
Rekao je da podržava Đukanovića, iako ne zna šta je premijer tačno mislio kada je rekao da bombaški napad na redakciju “Vijesti” i načelnika barske policije - “nije obračun sa tim pojedincima”, već da su to uradili kriminalci koje je iznajmio neko iz sistema kako bi napravili štetu Crnoj Gori.

"Ono što je rekao Đukanović je njegov politički stav u odnosu na posljednja dešavanja... Predsjednik Đukanović nikada ništa ne saopštava napamet... Svakome ko je u politici i ko ima analitičku sposobnost, jasno je da to ne mogu biti slučajni incidenti”, kazao je Marković.

Na pitanje da li bi tužilaštvo zbog toga moralo hitno saslušati šefa Vlade, Marković je ocijenio da bi “Đukanovićeva izjava trebalo da se tumači kao poziv nadležnima da bez ikakvih ograničenja rade i rasvijetle ove napade.”

Na podsjećanje novinara - da je jednom rekao da ima makar jedan pouzdan dokaz ko stoji iza afere 'Crne trojke', Marković je rekao da na to treba da odgovori tužilaštvo:

“Nisam to rekao napamet, nego na osnovu dokumentacije koju je pripremila policija i koja je ustupljena Tužilaštvu”.

Marković je objasnio je da taj dokument govori o “nekim ljudima”, kojima je u interesu, kako je rekao da aferi “Crne trojke” daju takav značaj:

“Ima dokaza, činjenica, koje ukazuju da se sa tom aferom upravljalo sa strane. Van institucija”.

Afera “Crne trojke” izbila je krajem avgusta prošle godine kada je bivši pripadnik Specijalne antiterorističke jedince policije (SAJ) Brajuško Barjušković, optužio bivšeg direktora Uparave policije Veselina Veljovića, sadašnjeg savjetnika za bezbjednost predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, i njegovog saradnika Miljana Perovića da su oragnizovali „crne trojke“ policije čiji je zadatak bio premlaćivanje političkih neistomišljnika vlasti.

Na pitanje Markoviću - kakva je to država kada se svim tim, brojnim zavjerenicima ne može ući u trag, vicepremijer je odgovorio: “Mnoge druge pokušaje diskreditacije smo spriječili”.
XS
SM
MD
LG