Dostupni linkovi

Vesna Pešić: Zašto Srbija i Hrvatska vode pogranični rat


Vesna Pešić
Vesna Pešić

„Milanović kao uličar“,„Banda ustaška“, „Hrvatski premijer LUD“, „Ustaška blokada“, „Hoće da razore celu srpsku privredu“,“ Hrvatski premijer je idiot“, „Ludak vodi Hrvatske u rat“, „Policija sprečila da Zagreb sprovede podmukli plan C“ - to su naslovi štampe u Srbiji i one koji su klasični tabloidi, ali i one koji sebe ne svrstavaju u taj koš.

To je medijski odgovor na ono što se događa na granici sa Hrvatskom i na ono čime časte susedi sa najvišeg mesta svoje kolege u Beogradu.

Političari u Srbiji su bitno umereniji u svojim porukama ali ne reaguju na izlive medijske mržnje koji začas mogu raspaliti nacionalističke strasti. U Hrvatskoj je stvar obrnuta. Kako javlja naš dopsnik Enis Zebić, novine imaju pristojne naslove ali zato prednjače političari. Hrvatski premijer Zoran Milanović prevazišao je čak i srpskog jurišnika Aleksandra Vulina svojim „doskočicama“ (orao, muhe, šetaj brate...) koje nikako ne pripadaju ni diplomatskom a ni građanski pristojnom ophođenju.

Kako je moguće da izbeglička kriza, koja podjednako pogađa i Srbiju i Mađarsku, a sada i Hrvatsku, nije ujedinila region da nađe zajedničko rešenje i da kao tranzitna zona časno podeli teret zbrinjavanja nesrećnih ljudi? Već se sve pretvorilo u verbalni, politički, ekonomski, videćemo da li i pravni rat?

Sociološkinja Vesna Pešić, koja je imala i diplomatsku ambasadorsku epizodu u svojoj karijeri, za naš program kaže da je nacionalizam u obe države, i u Srbiji i u Hrvatskoj, adut koji se koristi kad treba učvrstiti vlast na domaćem terenu:

„Sukob realno postoji (oko izbeglica) ali ta nadgradnja, ta preteranost je zato što svako koristi te sukobe za svoju vlast. I onda dobijamo uvek ogromne konflikte koji izgledaju kao hrvatsko-srpski, a nisu, već su to konflikti dve vlasti."

RSE: Zar nije čudno da je Srbija relativno lako našla zajednički jezik sa Orbanom, sa Mađarskom, iako su oni upotrebili suzavac protiv izbeglica na teriroiji Srbije, iako su zatvorili granicu bodljikavom žicom, iako su pretukli i izbeglice, pa i TV ekipu RTS-a .... Ali, oni se međusobno posećuju, dele komplimente jedni drugima, svečano otvaraju ispražnjene granične prelaze... a sa Hrvatskom toliko eskalira sukob?

Pešić: Ja sam prethodni zaključak i donela na osnovu primera odnosa sa Mađarskom. Tu nije izrečena ni jedna uvredljiva reč, nije napisano da je Orban ludak, idiot.... Takođe nije bilo takvih reči ni sa druge strane. Zato što sukob Mađarske i Srbije nema nikakav referentni okvir na vlast. A odnos Srbije i Hrvatske ima. Zato što su Srbi i Hrvati stalno na ivici rata, zbog toga što je taj nacionalizam (srpski i hrvatski) živ. Kakav mi nacionalizam imamo sa Mađarima? Pored toga, Vučićeva i Orbanova vlast je vrlo slična. Obe su autoritarni sistemi, dok je u Hrvatskoj nedorasla vlast. Milanović zaista vuče pogrešne poteze, ne samo ovom prilikom, već i ranije, kada nije imalo nikakve veze sa nama.

Dakle, upravo primer Mađarske potvrđuje moju tezu. Tu nema nikakvog profita za vlast.

RSE: Zar nije bilo logično da, onog trenutka kada su izbeglice krenule masovno da dolaze u Srbiju i Mađarsku, da bi se jednog trenutka preusmerile prema Hrvatskoj, državnici tih zemalja sednu i razgovaraju o tome šta će i kako će? Da li ovo pokazuje koliko su odnosi u regionu krhki?

Pešić: Ti odnosi su krhki dokle god su te zemlje nacionalističke. One ne mogu da izađu iz nacionalističkog okvira. Iz situacije u kojoj njihova vlast zavisi i od toga koliko će da se „dere“ na susede. Kad pogledate, čim se pojavi neka kriza, mi vadimo nacionalističke karte i igramo sa njima. Dokle god to traje, mi nećemo imati mira u regionu.

RSE: Nije li iznenađujući nivo nekih poruka koje su se ovom prilikom slale? Vi imate oštar jezik, ali ste deo karijere proveli i kao diplomata. Zašto ovdašnji zvaničnici nemaju diplomatske manire?

Pešić: Ja sam bila ambasadorka u Meksiku. Nema šanse da na svaku reč koja se kaže protiv Meksika i njihovih izbeglica u SAD, neko odgovori iz Meksika. Ili obrnuto. To se uvek odvija striktno preko državnih kanala. Ne šalju se poruke preko plota - rekao Milanović, rekao Vulin, rekao ovaj ili onaj.... to ne dolazi u obzir.

Mi u regionu u tom smislu prave diplomatske odnose nismo ni uspostavili. Nego se tu rat i dalje vodi, kako ja vidim.

XS
SM
MD
LG