Dostupni linkovi

Hoće li Srbija tražiti dokumenta van države o ubistvu Đinđića


Zoran Đinđić, Beograd, 2002.
Zoran Đinđić, Beograd, 2002.
Potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Aleksandar Vučić rekao je da će nadležni organi obaviti posao gde god da postoji sumnja da se krije zločin ili se nalaze neki novi motivi odbivši da komentariše izjavu Jelka Kacina, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, da se dokumentacija o pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića nalazi i van Srbije, pa i u susedstvu.

„Ne bih komentarisao izjave gospodina Kacina, a naš posao je da, bez obzira na čiju izjavu, da svoj posao radimo i gde god postoji bilo kakav pokazatelj, osnov sumnje da se krije nekakav zločin, ili da se pronalaze nekakvi novi motivi, ili bilo šta, mi ćemo svoj posao da obavimo i da ga završimo do kraja“, rekao je Vučić.

Ministar pravde Nikola Selaković, rekao je Kacin, preuzeo je na sebe obavezu otkrivanja pozadine ubistva premijera. Neophodna je i saradnja sa susednim državama, dodao je izvestila Evropskog parlamenta.

Pitali smo vicepremijera u Đinđićevoj vladi Žarka Koraća da li je neposredno nakon ubistva postojalo saznanje u Vladi Srbije da neke strane obaveštajne službe imaju dokumentaciju u vezi sa ubistvom premijera.

“Moram da kažem da sam iznenađen, da je nama nepoznato to, dakle, mi nismo imali ni u nagoveštaju da postoji neka takva dokumentacija. Ovde je centralno pitanje šta znači reč dokumentacija. Da li su to podaci koje ima neka strana obaveštajna služba koja je moguće nadzirala telefone u Srbiji, imala sama svoje neke unutrašnje podatke u Srbiji, ja mislim da je on na to pre svega mislio. I postoji mogućnost da će on ovih dana nešto o tome reći, to znači da će on u nekom doglednom trenutku izaći s tim i reći na šta je tačno mislio“, rekao je Korać.

„Mi smo se obraćali nekim predstavnicima tih obaveštajnih službi, oni su u Srbiji aktivni, rade u ambasadama i zvanično su predstavljeni. Oni nisu imali nikave podatke te vrste. Da li se u međuvremenu nešto dobilo, to bi Jelko Kacin morao da objasni zato što mnogi ljudi to dovode u vezu sa nečim sasvim drugim, što sigurno on nije želeo, a to je da je neka strana obaveštajna služba u tome učestvovala“, smatra Korać.

Ko i kako treba da reaguje nakon ove izjave Jelka Kacina?

Advokat porodice Đinđić, Rajko Danilović, kaže da bi “naša država da interveniše, traži, prikupi i vidi ima li tu dalje posla ili ne.

"Dragoceno je, ako zaista postoje podaci od obaveštajnih službi stranih država o tome ko je pripremao politički ili učestvovao u ubistvu Đinćića, a kada bi te službe dale te podatke našim organima, bilo bi dragoceno da otkrijemo stvarnu političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića“, kaže Danilović.

Nakon nedavne smrti Srđe Popovića, poznatog beogradskog advokata i borca za ljudska prava koji nije odustajao od pokušaja da se sudskim putem razreši politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine, da se otkriju oni iznad neposrednih izvršilaca i nalogodavaca, mnogi kojima je stalo do te istine, kao da su izgubili i poslednju nadu da će se razmrsiti komplikovano političko mafijaško kolo koje vuče korene iz Miloševićeve Srbije.

Vraća, međutim, nadu pokušaj grupe poslanika Evropskog parlamenta koji su pismeno zatražili da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića ispostavi kao uslov prilikom otvaranja poglavlja 23 u procesu pridruživanja. I ne samo to, već da se u pregovarački okvir unese stav o obavezi rasvetljavanja svih zločina Miloševićevog režima i njegovih tajnih službi“.
XS
SM
MD
LG