Dostupni linkovi

Vesela udovica ponovo u Sarajevu


Scena iz operete Vesela udovica
Scena iz operete Vesela udovica
Nije čudo što je nazivaju kraljicom operete. To je priča o bogatoj udovici Hanni Glawari i pokušajima njenih zemljaka da joj nađu novog supruga, ali takvog da njeno naslijeđeno bogatstvo ostane u kneževini.

Poslije 13 godina opereta „Vesela udovica“ austro-ugarskog kompozitora Franza Lehára, ponovo se vratila na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo. U petak je održana premijera kojom je dirigovao Dario Vučić, a režirao Krunoslav Cigoj - priznati operski pjevač iz Hrvatske.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link

Naslovnu ulogu je tumačila sopranistkinja Aida Čorbadžić, koja sinoćnji nastup ocijenjuje uspješnim.

„Bilo je prekrasno. Nije bilo lako stati nakon naših solista od prije trinaest godina, gospođe Amile Bakšić i ostalih, ali smatram da smo opravdali ukazano povjerenje. Dovoljno smo imali vremena da sve naučimo, da karaktere izgradimo i bilo je zadovoljstvo igrati. Poznato je da se opereta izvodi na lokalnom jeziku. Da smo na njemačkom imali dijaloge, nikome ništa ne bi bilo jasno. U jednom dijelu pojavljuje se pjesma 'Moj dilbere'. Ova izvedba zaista ima pečat gospodina Cigoja, jer je mnogo puta i sam igrao u 'Veseloj udovici'“, pojašnjava Čorbadžić.

U pripremi premijere režiser Krunoslav Cigoj nije bio raspoložen razgovarati sa novinarima. O ovom iskusnom umjetniku njegove mlađe kolege govore veoma afirmativno.

„Jako sam zadovoljna radom sa gospodinom Cigojem od kojeg sam mnogo naučila, ne samo o glumi lika i rada na njemu, već i u pjevačkom smislu. Zapravo, pomogao je svima, tako da smo svi na kraju dobili fantastičnu predstavu. Po reakcijama publike mislim da je 'Vesela udovica' uspješna i da će još dugo biti ovdje na sceni“, riječi su sopranistkinje Melise Hajrulahović.

Dragutin Matić
Dragutin Matić
Bariton beogradskog Narodnog pozorišta Dragutin Matić glumio je grofa Danila Daniloviča. Matiću je ovo prva saradnja sa Sarajevom.

„'Vesela udovica' je moje prvo operetno iskustvo. Uporedo radim i na 'Šišmišu' u svom matičnom pozorištu. U fizičkom smislu, opereta je za pevača mnogo zahtevnija nego opera. Scena sa septetom u kojem smo u fizičkom pokretu oko osam minuta i ta plesna akrobatika su bili iscrpljujući. Ali, kao što ste videli, publika je lepo prihvatila“, kaže Matić za Radio Slobodna Evropa.

Nakon završenog studija i angažmana u Njemačkoj, ovaj umjetnik je odlučio vratiti se u Srbiju u namjeri da gradi karijeru na prostoru Balkana.

„Na Zapadu se teško probiti jer je konkurencija ogromna. U operu se više ne investira kao nekad. Posla je sve manje, a i honorari su sve manji. Međutim, to me nije motivisalo da se vratim kući. Iako sam imao dobar ugovor u Nemačkoj, ja sam balkanska duša i volim ovaj narod i mentalitet, tako da sam odlučio da ću se bolje osećati u svom okruženju. Kad odem kao turista ili gost u inostranstvo da pevam - to je već neka druga priča“, ističe Matić.

Pored pjevača, u „Veseloj udovici“ nastupao je i glumac Mirvad Kurić, te ansambl baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

„Za operetu treba dugo vremena da dosegne visoki nivo. U večerašnjoj premijeri je uložen trud i ima uspješnih stvari. Naravno, uvijek može i mora biti bolje“, kaže koreograf i baletski pedagog Slavko Pervan.

Scena iz operete Vesela udovica
Scena iz operete Vesela udovica
Opereta, kao specifičan oblik teatarskog izraza, u svijetu je izrazito popularna. Veoma dopadljive melodije krase ovo djelo Franza Lehára.

„Često se drugačije tumači, ali ne smatram da je za opernog umjetnika ispod časti baviti se operetom. Naprotiv. Opereta je izazov svakom pjevaču, vrhunac što jedan umjetnik može pokušati da sublimira - ples, glumu, vokalnu i instrumentalnu muziku. Opereta je vedra forma, a vedrine nam danas treba u ovom tmurnom okruženju. Smatram da je za bh. publiku 'Vesela udovica' pun pogodak“, navodi tenor Jasmin Bašić koji je utjelovio lik luckastog barona Mirka Zetu.

Muzičari Sarajevske filharmonije takođe su uživali u pripremi i izvođenju ovog djela, ističe za naš radio koncert majstor Filharmonije Arijana Zupčević:

„Instrumentarij opere i operete je, uglavnom, isti. Opereta je laganija varijanta, ima više teksta, veselija je, a i publika je više voli. Ljudi požele ovakvo djelo. Oni koji i ne dolaze često u pozorište, niti imaju običaj redovno dolaziti na operne predstave, smatram da se dolaskom na operetu animiraju za posjete našim budućim opernim projektima.“

Prva repriza operete „Vesela udovica“ biće na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo 16. februara, a druga 5. marta.
XS
SM
MD
LG