Dostupni linkovi

Verski poglavari političarima: Rešite krizu na Kosovu


Verski poglavari Kosova, 18. februar 2016.
Verski poglavari Kosova, 18. februar 2016.

Poglavari islamske, katoličke te protestantske zajednice na Kosovu pozvali su političare da pronađu hrabrost i snagu za dijalog, kako bi se našlo zajedničko rešenje za političku situaciju koja potresa Kosovo.

Pre, kako su rekli, uobičajenog zajedničkog ručka, ovog puta u rezidenciji kosovskog biskupa, oni su se obratili medijima povodom osme godišnjice nezavisnosti Kosova.

Kosovski muftija, Naim Trnava, istakao je da su verske zajednice Kosova dale veliki doprinos nezavisnosti zemlje, kao što su očuvanje i međusobno poštovanje njihovih religija. On je dodao da će poglavari verskih zajednica nastaviti da pozivaju na toleranciju, humanost i međusobno razumevanje.

"Božija želja je bila da smo stanovnici ovih teritorija i da ovde dajemo doprinos, udaljavajući naš narod od svakog zla, upućujući ih na pravi put ka boljoj budućnosti, udaljavajući ih od ekstremizma, fanatizma, fundamentalizma ili terorizma jer to samo donosi štetu Kosovu i samoj našoj veri, ali i svakoj drugoj na koju se pozivaju da čine loša dela. Političare pozivamo da sednu za sto i da se dogovore o boljoj budućnosti naše zemlje", kazao je Trnava.

Kosovski biskup Dod Đerđi rekao je da ljudi mogu različito razmišljati, kao što i sami verski poglavari imaju drugačija gledanja na Boga, ali ono što oni znaju jeste da postoji jedan Bog.

Kako je istakao Đerđi, i političari mogu imati različita mišljenja, ali moraju da znaju da kosovski narod ima jednu državu. Zato je važno da se u miru i ljubavi o svemu razgovara.

"Ne smatram da trebamo pretiti jedni drugima ni snagom naroda, ni snagom vlasti, već snagom dijaloga i ljubavi. To je jedini put koji će nas odvesti ka miru i država koja zaslužuje da ima evropsku kulturu može se postići samo na taj način", reči su Don Đerđija.

Muftija Trnava je istakao da su poglavari verskih zajednica dobar primer saradnje koji i drugi trebaju da slede.

Susret poglavara verskih zajednica na Kosovu održao se dan nakon što je Kosovo proslavom ali i protestima obeležilo osmu godišnjicu nezavisnosti.

Kosovska opozicija je na protestima zatražila ostavku Vlade Kosova i prevremene izbore, i najavila nove proteste za 27. februar ukoliko vlada to ne uradi.

Zahtevi opozicije nisu ostavili utisak na lidere vladajućih partija. Oni su opoziciju pozvali na dijalog i na povratak u Skupštini, te dodali da će se izbori održati 2018. godine.

XS
SM
MD
LG