Dostupni linkovi

Verska tolerancija za ponos ili na rubu rizika


Džamija i pravoslavna crkva u Uroševcu, ilustrativna fotografija
Džamija i pravoslavna crkva u Uroševcu, ilustrativna fotografija
Iako na Kosovu većina stanovništva pripada islamskoj veroispovesti, ima o onih koji su pravoslavci i katolici. A mladi na Kosovu sa kojima smo razgovarali, što se verske tolerancije tiče, ponose se time.

Enxhi Jaha, učenik srednje škole, navodi da je veoma tolerantan i da nema predrasuda prema religijama kojima pripadaju građani Kosova.

"Ne smeta mi uopšte ukoliko se u mom okruženju nalaze mladi koji pripadaju različitim verama. Štaviše, čak i volim kada u razredu ima učenika različitih veroispovesti, zato što uvek nešto novo naučimo, i to mi se dopada, a ne da znamo samo svoje", kazao je Jaha.

Astrit Gjikolli slično razmišlja. Po njemu, na praktikovanje vere niko ne prisiljava, i s toga je ovo okruženje tolerantno.

"Ja sam vernik ali ne smetaju mi ostali, koji možda čak nisu uopšte vernici i koji nemaju ništa protiv toga što ja jesam", kaže Gjikolli.

Ali, Vesa Turjaka, srednjoškolka, smatra da oni koji pripadaju islamskoj veroispovesti ipak nisu dovoljno tolerantni.

"Neki pokušavaju i da prisiljavaju na veru. Meni lično niko ne smeta, jer je to njihovo u šta veruju, i ukoliko ne veruju, ateizam je sasvim ok."

Ngadhnjim Tërshnjaku učenik srednje ekonomske kaže, pak, da je zadovoljan verskom tolerancijom, dodajući:

"Ne bih bio tolerantan kada bi neko uvredio moju veru, a ukoliko toga nema, onda i ja poštujem tuđe vere."

Fjolla Kaçaniku, student Američkog univerziteta u Prištini, kaže da je omladina na Kosovu ipak podeljena.

"S jedne strane stvorena je ideja da se trebaju eliminirati ostale vere na Kosovu, a s druge je tolerantna grupa, mladi koji su možda i više putovali i koji su shvatili da nema ničeg lošeg u tome što postoje i druge religije. Došli su do uverenja da se društvo može formirati i sa ostalim verama i tako živeti u harmoniji. Ostali, zbog nekih ideologija, se izoliraju i ne mogu na svet gledati drugačije", kaže ona.

Većina gradjana Kosova pripada islamskoj veroispovesti, ali ima i pravoslavaca i katolika. Poznavaoci religije kažu da je to i doprinelo verskoj toleranciji na Kosovu. Oni medjutim dodaju da debate o religiji koje se vode u kosovskim medijima ili na nezvaničnim skupovima stvaraju utisak da je verska tolerancija ipak na rubu rizika.
XS
SM
MD
LG