Dostupni linkovi

Venizelos u Skoplju: Neophodna intenzivnija saradnja Makedonije i Grčke


Evangelos Venizelos i Nikola Popovski
Evangelos Venizelos i Nikola Popovski
Posle susreta u Skoplju, dobio sam utisak da su vlada i čitavo društvo spremni da participiraju u dijalogu, ne samo o imenu, već i o bilateralnoj saradnji, izjavio je na pres konferenciji šef grčke diplomatije Evangelos Venizelos, koji je u svojstvu predsedavajućeg Saveta ministara Evropske Unije, boravio u poseti Makedoniji.

“Glavna prepreka za ulazak vaše zemlje u Evropsku Uniju nije popularno nazvano ‘pitanje o imenu’, već implementacija kopenhaških kriterijuma. Ja se zalažem za intenziviranje saradnje izmedju dve zemlje. Potpuna evroatlanska integracija vaše zemlje je veoma važna za regionalnu stabilnost i za grčko predsedavanje Unijom.”

Venizelos je još istakao da je spreman da uputi poziv svom makedonskom kolegi da poseti Grčku i prisustvuje na važnom sastanku Evropske Unije u Solunu, zakazanom za april ove godine.

On se u toku dana sreo sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Poposkim, sa vicepremijerom za evropska pitanja Fatmirom Besimijem, a bio je primljen i od predsednika države Gjorga Ivanova i premijera Nikole Gruevskog. Razgovarao je i sa liderom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoranom Zaevim i sa Alijom Ahmetijem, predsednikom Demokratske unije za integraciju, partije Albanaca u vladi.

Posle susreta dvojice ministara, Nikola Poposki je dao izjavu u kojoj je istakao da politička realnost u Grčkoj ne ostavlja prostor za suštinski napredak u odnosu na spor o imenu. On je dodao da su vladavina medjunarodnog prava, preuzete obaveze i iskren i otvoren dijalog na političkom nivou jedini način za napredak u odnosu na ovo pitanje.

“Mi ćemo u svakom slučaju biti posvećeni onome što je u domenu naše kontrole, a to su sva poboljšanja i reforme koje radimo za bolju Makedoniju. U svakom slučaju, ostaćemo otvoreni za dijalog u svakom trenutku, na svakom mestu i u svakom obliku”, rekao je ministar Poposki.

Grcki ministar je u Skoplje doputovao iz Prištine autom, da bi, kako se pisalo i pričalo ovih dana, izbegao da njegov avion sleti na aerodromu koji se zove Aleksandar Veliki i da prodje deo autoputa koji nosi isto ime. Ipak, nije mogao u potpunosti da izbegne ovo ime, jer je odseo u hotelu Aleksandar Palas.

Atina i Skoplje već 20-ak godina imaju spor oko ustavnog imena Makedonije, kao i o upotrebi toponima u kojima su sadržana imena Aleksandra i Filipa Makedonskog. Gradjani Makedonije smatraju da je Aleksandar Veliki ličnost iz njihovog kulturno-istorijskog nasledja.

U makedonskim medijima pažnju je privukla i izjava koju je Venizelos dao u Beogradu, da očekuje pomoć od predsednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi rešavanja spora kojeg Grčka ima sa Makedonijom.

Inače, pre Venizelosa, Makedoniju su posećivali i drugi grčki ministri spoljnih poslova, a zadnji put se to desilo u 2006 godini, kada je Petros Molivijatis došao u Skoplje.

Ovo je prva poseta jednog šefa grčke diplomatije otkada je na vlasti u Makedoniji VMRO DPMNE premijera Nikole Gruevskog.
XS
SM
MD
LG