Dostupni linkovi

Veljović povučen iz Savjeta za NATO, demantuje nalaze


Veselin Veljović
Veselin Veljović
Nakon što je Unutrašnja kontrola policije utvrdila da je bivši šef policije i aktuelni savjetnik predsjednika države, Veselin Veljović, u kampu specijalnih policijskih jedinica na Zlatici, ipak politički agitovao uoči novembarskih izbora u Mojkovcu, uslijedila je prva konsekvenca.

Predsjednik Vujanović smijenio je Veljovića sa mjesta predstavnika u Savjetu za NATO, ali ne i kao svog savjetnika. U međuvremenu Veljović se oglasio saopštenjem u kome odbacuje nalaze Unutrašnje kontrole. Šta se može očekivati kao konačan epilog slučaja koji je istraživan puni mjesec?

Nakon što je Unutrašnja kontrola utvrdila da je bivši direktor policije i savjetnik predsjednika države Veselin Veljović u političke svrhe zloupotijebio skup specijalaca u kampu na Zlatici, Veljović se oglasio saopštenjem u kome je to odbacio kao netačnu konstataciju.

Veljović navodi da citat “činjenica da su 42 od 44, službenika potvrdila da je na skupu bilo riječi o NATO-u, demantuje informacije o političkoj aktivnosti na tom skupu”.

U prvoj reakciji član skupštinskog odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović iz opozicionog SNP kaže:

"To je atak na institucije, na institucionalni način djelovanja jer Unutrašnja kontrola i postoji da bi se iznutra provjeravalo postupanje, zakonitost rada. To je nastavak političke i svake druge osionosti i ja to ne mogu drugačije tumačiti".

Da u Veljovićevoj ulozi na skupu u Zlatici ima razloga za sumnju, potvrdio je i sam predsjednik Filip Vujanović koji je Veljovića smijenio sa mjesta predstavnika u Savjetu za NATO, ali ga je zadržao na poziciji svog savjetnika.

Evo kako je to u izjavi za Radio Slobodna Evopa prokomentarisao Džavid Šabović iz Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije:

"Malo je paradoksalno to što takozvani predsjednik Vujanović, nelegalni predsjednik da to bolje kažem, smijenio svog savjetnika u Savjetu za NATO, a on bio tamo radi NATO. Ali takvi savjetnici tako izabranom predsjedniku odgovaraju i normalno je da ga neće nikad pustiti. Ja vjerujem da ministar mora da istraje i do kraja utvrdi istinu i da ako se utvrdi istina kako ju je utvrdila Unutrašnja kontrola onda treba obavezno utvrditi i krivce, pa da odgovaraju. Dosta je bilo priče mi hoćemo konačno prave poteze", istakao je Šabović.

Podsjetimo, Iako je bivši direktor policije Veselin Veljović uporno tvrdio kako je 9. novembra u kampu Specijalnih jedinica policije (SAJ) više od 40 policijaca, koji su porijeklom iz Mojkovca, okupio kako bi im predavao o NATO integracijama.

Raško Konjević
Raško Konjević
Unutrašnja kontrola policije potvrdila je sumnje da im je, osim tirade o NATO-u održao i lekcije o značaju izbora u njihovom rodnom Mojkovcu i dao instrukcije kako da se angažuju, kako ne bi bila dovedena u pitanje pobjeda vladajućeg DPS-a.

"Pominjao je potrebu da se bude u toku sa njima i da se nada da će biti uspješni, odnosno da se ne smije zaboraviti zavičaj i da se ne smije dozvoliti da druge partije dođu na vlast u Mojkovcu", rekao je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na konferenciji za novinare.

Veljović nije imao saglasnost Savjeta za NATO da drži lekcije o atlantskim integracijama, ali je odobrenje za to, bez znanja ministra policije, dobio od direktora policije Slavka Stojanovića. Zbog svega toga ministar Konjević je zaključio kako je Veljović ozbiljno narušio ugled MUP-a ali nije tražio ostavku Stojanovića.

Andrija Mandić, član parlamentarnog odbora za bezbjednost iz Demokratskog fronta konstatuje:

"Važna je činjenica, ne kažem da je presudna, ali je važna činjenica da je Unutrašnja kontrola konstatovala sve te zloupotrebe, a sada bi da je ovo demokratska zemlja na potezu bili organi koji bi trebalo da donesu konkretne odluke. Od toga neće biti ništa jer je Veljović jedan od najvažnijih njihovih funkcionera koji je dao presudni doprinos pobjedi DPS na prethodnim izborima. On mnogo zna i mogao bi da progovori o svemu tome, mogao bi da progovori i onda bi došao kraj mnogim političkim karijerama".

Prema mišljenju Velizara Kaluđerovića ono što bi trebalo da uslijedi jeste ne samo utvrđivanje političke već i krivične odgovornosti Veselina Veljovića.

"Mislim da ima elemenata za krivično pravni progon jer krivična djela koja su vezana za zloupotrebe izbora, odnosno korišćenja državnih resursa da se vrši uticaj na slobodno izražavanje volje građana je atak na ljudska prava i slobode, atak na demokratsku proceduru i na izborni legitimitet".

I Mandic i Kaluđerović očekuju da će uskoro, na sjednici odbora za bezbjednost, od ministra Konjevića dobiti više detalja o nalazima Unutrašnje kontrole policije o okupljanju specijalaca na Zlatici.

"Imam osjećaj da ministar Konjević na konferenciji za štampu ni izbliza nije rekao šta sve piše u tom nalazu", kaže poslanik SNP Velizar Kaluđerović.
XS
SM
MD
LG