Dostupni linkovi

Veliki omotač Mliječnog puta rotira se brzinom od 180 km/s


Mliječni put
Mliječni put

Piše: AP

Astronomi sa Univerziteta u Michiganu izmjerili su, prvi put u historiji, brzinu rotiranja omotača galaksije Mliječni put.

Podatak o brzini rotiranja omotača donosi novi uvid u razloge i proces nastajanja i evolucije galaskija u našem svemiru. Omotač koji obavija našu galaksiju sferičnog je oblika i prostire se stotinama hiljada svjetlosnih godina od centra Mliječnog puta.

Njena masa je usporediva sa masom Mliječnog puta i do nedavno se pretpostavljalo da miruje u odnosu na našu galaksiju.

"Ljudi su pretpostavili da se naš disk rotira dok veliki rezervoar vrućeg zraka koji ga okružuje jednostavno miruje – ali to je pogrešno. Gasoviti omotač se rotira, ali ne toliko brzo kao Mliječni put", rekao je autor istraživanja Edmund Hodges-Kluck.

Omotač je izuzetno vruć, ali je zbog svoje veličine i rasprostranjenosti izuzetno teško odrediti njegovu brzinu kretanja. Astronomi su do posljednjih podataka došli posmatranjem gasa u poređenju sa vangalaktičkim objekata kao što su kvazari i supermasivne crne rupe.

U saopćenju koje je objavljeno u listu Astrophysical Journal stoji kako se omotač kreće brzinom od 180 kilometara u sekundi što se neznatno sporije od brzine rotacije diska Mliječnog puta – 240 kilometara u sekundi.

"Rotacija vrućeg gasa govori nam kako se naša galaksija formirala. To znači da je upravo taj omotač najveći izvor materije koja se danas nalazi u disku Mliječnog puta", objašnjava Hodges-Kluck.

XS
SM
MD
LG