Dostupni linkovi

Veliki jubilej Novosadskog pozorišta: Četiri decenije Ujvideki sinhaz


Ilustrativna fotografija, Novi Sad, centar grada
Ilustrativna fotografija, Novi Sad, centar grada
Jedno od najuspešnijih domaćih pozorišta, Novosadsko pozorište - Ujvideki sinhaz, ove godine slavi četrdeseti rođendan. Povodom jubileja na repertoaru se našao veliki broj gostujućih predstava, ali i onih iz sopstvene produkcije.

Novosadsko pozorište, ili poznatije kao Ujvideki sinhaz osnovano je pre četrdeset godina u glavnom gradu Vojvodine kao drugo pozorište u pokrajini koje svoje predstave izvodi na mađarskom jeziku. Ova kulturna institucija jubilej je dočekala kao jedna od najuspešnijih u Srbiji, a posebno je karakterišu interkulturalnost, eksperimentisanje i otvorenost.

Direktor pozorišta Valentin Vencel kaže da su sve ove karakteristike rezultat činjenice da Ujvideki sinhaz pripada različitim kulturnim sferama.

“Novosadsko pozorište je jedna institucija koja u svom imenu nosi ime ovog grada. Ovaj teatar pripada gradu, širem društvu, kao i mađarskoj zajednici koja je podržava”, istakao je Vencel.

Uspešnost koncepta interkulturalnog pozorišta potvrđuje i činjenica da reditelji iz drugih pozorišta rado dolaze da rade sa ovim ansamblom, ali i to da su glumci Novosadskog pozorišta često angažovani u drugim teatrima, koji ne moraju biti vezani za madjarski jezik.

Glumica Emina Elor kaže da je velika stvar biti povezan sa različitim kulturnim institucijama zahvaljujući cinjenici da glumci ovog pozorista govore više jezika.
“Svakako smo prepoznatljiviji zahvaljujući činjenici da smo tu gde jesmo, da negujemo veze sa širom kulturnom zajednicom. Ja ne bih da posmatram moje matično pozorište kao odskočna daska. Ja volim da radim u ovoj instituciji, da radim na mađarskom jeziku. Ako dobijem ponudu da glumim nanekom drugom jeziku rado ću je prihvatiti. Ja se uvek trudim da i na jednom i na drugom mestu dam svoj maksimum i da budem profesionalac”, kaže ova glumica koja je nekoliko puta glumila na srpskom u komadu „Ubiti Zorana Đinđića“ ili kao Koštana u klasičnom delu srpske književnosti.

Proslava jubileja počinje u ponedeljak a trajaće do 27. januara. Na sceni ove institucije gostovaće pozorišta iz Sente, Subotice, Beograda i Danske.

U pratećem programu proslave biće prikazan dokumentarni film autora Zoltana Šifliša o ovom pozorištu, a najavljena je i izložba karikatura Pala Lephafta.

Umetnička direktorka Novosadskog pozorišta Kata Đarmati kaže da je izbor predstava i gostovanja inspirisan željom da svaki program ima vezu sa ovim pozorištem.

“Hteli smo da imamo što đareniji program. Hteli smo da svaki program, događaj ima veze sa nama, sa Vojvodinom, sa Vojvođanima. Program obuhvata i domaće i internacionalne produkcije”, objašnjava Đarmati.

Sve predstave biće titlovane na mađarski, odnosno srpski jezik.

Deo proslave biće održan u aprilu u Nacionalnom pozorištu u Budimpešti, dok će tokom juna slavlje biti zaključeno još jednom gala večeri u Novom Sadu.
XS
SM
MD
LG