Dostupni linkovi

Priština i Skoplje i dalje pokušavaju rešiti trgovinski spor


Gužva na granici Makedonije i Kosova zbog blokade makedonskih prevoznika, a sve zbog trgovinskog spora.
Gužva na granici Makedonije i Kosova zbog blokade makedonskih prevoznika, a sve zbog trgovinskog spora.
Iz Prištine Amra Zejneli, iz Skoplja Blagoja Kuzmanovski

Premijer Kosova Hashim Thaçi pozvao je dve strane da što pre reše pitanje trgovinskog spora između Kosova i Makedonije, kako bi se stanje normalizovalo. Na osnovu procena, Makedonija je od ponedeljka zbog trgovinskog spora izgubila četiri miliona i 800 hiljada eura, a Kosovo pola miliona.

Thaçi je na zasedanju vlade istakao da je u telefonskom razgovoru sa makedonskim premijerom dogovoreno da se nastave sastanci na što višem političkom nivou kako bi se ovo pitanje rešilo u sredu ili četvrtak. Thaci je najavio i dolazak makedonskog zamenika premijera, Muse Xhaferija, dodajući da će u ime Vlade Kosova razgovore voditi njegovi zamenici, Hajredin Kuçi i Mimoza Kusari-Lila.

„Ovo nije dobra slika ali ni poruka ni za Kosovo, ni za Makedoniju, ni za naše vlade. Pozivam vas da se ovo pitanje reši što pre moguće, uvek poštujući interese građana i države Kosova ali i evropske standarde“, kazao je Thaçi na zasedanju vlade.

Kusari-Lila je istakla da je Kosovo u neprestanim kontaktima sa makedonskom vladom, te da je na sastanku u utorak koji je trajao do iza ponoći, određeno da je sledeći korak koordinacija sa zamenikom premijera Makedonije, Musom Xhaferijem.

„Mi neprestano prenosimo da se uklone sve ometnje sa makedosnke strane, te da će tada i Kosovo povući odluku o zabrani uvoza robe iz Makedonije“, kazala je Kusari-Lila. Ona je dodala da je kod makedonske vlade apelovano da utiče na uklanjanje barijera koje su postavili makedonski prevoznici. U utorak uveče je to bilo omogućeno za pojedine prevoznike iz trećih država.

Kusari Lila je, međutim, istakla da na kosovskom tržištu nisu uočena negativna kretanja u snabdevanju.

Kosovo je od ponedeljka uvelo zabranu na uvoz proizvoda iz Makedonije, dan nakon što je Makedonija u ponoć sa subote na nedelju uvela nove takse Kosovarima koji ulaze u Makedoniju. Ovakva situacija u trgovinskim odnosima sa Makedonijom nastala je usled odluke makedonskih vlasti da uvede uslove za uvoz brašna i pšenice sa Kosova. I pored obećanja da će takva odluka prestati da važi početkom septembra, to se nije desilo.

Prelazak granice peške
Prelazak granice peške
U međuvremenu, i predstavnici biznisa sa Kosova i iz Makedonije u sredu su udruženo zatražili od odgovornih vlasti da dođu do rešenja kako bi se prevazišla novonastala situacija.

Na zajedničkom sastanku kosovske Alijanse za bisnis i makedonsko-bugarske ekonomske komore i ekonomske komore severo-zapadne Makedonije, navedeno je da su trgovinski problemi poprimili političku konotaciju.

Agim Shahini iz kosovske Alijanse za bisnis smatra da od blokada gube ove države, a naročito makedonske kompanije koje svoje proizvode uvoze na Kosovo. Na osnovu analize ove alijanse, procenjeno je da je od ponedeljka Makedonije izgubila četiri miliona i 800 hiljada eura, a Kosovo pola miliona.

„Danas smo se okupili kako bi razgovarali o tome kako izaći iz ovog trgovinskog grča. Kada se u politici to ne postiže, onda bisnizi ruše granicu zato što se tako brže integrišemo i ostvarujemo održivu ekonomiju na Balkanu. Ovim odlukama je prekršen sporazum CEFTE“, kazao je Shahini.

Predsednik makedonsko-bugarske ekonomske komore Zore Temelkovski kazao je da politika ne sme ometati interese biznisa zato što oni ostvaraju profit.

„Političari žele da se nametnu nad ekonomijom. Danas ne želim da zauzmem stranu ko je prvi počeo blokadu jer je to nevažno. Važno je ko će imati hrabrosti da prvi ukloni blokadu, zato što smo mi preduzetnici veoma zabrinuti o trenutnoj situaciji“, kazao je Temelkovski.

Vlada Kosova pozvala je u utorak uveče svoje građane da, osim u hitnim slučajevima, zbog neprimerene situacije, trenutno izbegavaju odlazak u Makedoniju.

U Skoplju bez novih odluka Vlade

Makedonska vlada je do u sredu u rane jutarnje sate imala sednicu, na kojoj se raspravljalo između ostalog i o najnovijem razvoju situacije na granici sa Kosovom. Prema nezvaničnim informacijama, nije donesena nikakva nova odluka, već je rečeno da će predstavnici Vlade nastaviti razgovore sa kosovskim kolegama da bi se stanje normalizovalo.

U međuvremenu je vicepremijer za ekonomiju Vladimir Peshevski uputio pismo svojoj koleginici Mimozi Kusari u kome je poziva na zajednički televizijski nastup, gde bi mogli iskazati svoje argumente i objasniti građanima šta se dogadja ovih dana.

A poznavaoci prilika smatraju da je trgovinski rat između Makedonije i Kosova posledica balkanske nepopustljivosti i neozbiljnih vlasti. Posledice ne mogu opravdati nikakvu pozadinu ovih događanja, a one su u ovom slučaju zaista velike, kažu eksperti.

Mera makedonske vlade o uslovnom uvozu pšenice i brašna može biti samo povod, jer je uvoz sa Kosova samo 3 posto, dok je iz Srbije ostalih 97 procenata, ističe raniji ministar finansija Dževdet Hajredini.

"Kvantitativno nema nikakvog značenja za Makedoniju. Ali ne treba isključiti mogućnost da su u igri interesi nekog biznismena u Makedoniji koji uvozi brašno sa Kosova", ocenjuje Hajredini.

Hajredini procenjuje da emocije igraju ključnu ulogu u čitavom problemu i to na obe strane. Formalno-pravno, odluke nisu sporne, kaže on.

Profesor Međunarodnog slavjanskog univerziteta Nikola Popovski, koji je takođe bio ministar finansija, naglašava da Makedonija ulaskom u međunarodne organizacije i potpisivanjem međunarodnih dogovora mora osloboditi tržište.

"Vlada želi da slobodno trguje sa drugima, ali kada postoje konkurentni proizvodi na našem tržištu, ona bi da to onemogući. To je sa ciljem da bi se udvarala delu glasača koji je tradicionalno podržavaju", ocenjuje Popovski.

Obe vlade pokazuju nezrelost, smatra Popovski, tako da je vrlo verovatno da će američki i evropski predstavnici pozvati dvojicu premijera i zatražiti od njih da se stanje brzo vrati u prvobitno.

"Inače, ako se ostave ove vlade i ovi premijeri da na ovaj način vode politiku, mi ćemo se brzo zatvoriti, više nego u vreme komunizma, jer vode politiku inata, netolerancije i dnevnih potreba", kaže Popovski.

U međuvremenu, granica se može proći samo peške, zbog blokade makedonskih kamiondžija u znaku protesta posle odluke kosovske vlade da zabrani uvoz makedonskih proizvoda.
XS
SM
MD
LG