Dostupni linkovi

Veliki Gatsby otvorio ovogodišnji Kan


Veliki Gatsby otvara ovogodišnji Kan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
U Kanu je srijedu uveče počeo najugledniji evropski filmski festival, na kojem će u ovogodišnjoj konkurenciji biti najviše filmova iz Francuske i SAD.

Festival je otvoren rimejkom “Velikog Gatsbya” u režiji Baza Lurhmanna, sa Leondardom di Capriem i Carey Mulligan u glavnim ulogama. Muziku za film rađen po klasiku Scotta Fitzgeralda radio je poznati reper Jay Z. Film je nedavno imao premijeru u New Yorku i prve kritike u američkim medijima su pomiješane.

(VIDEO: Trejler za film Veliki Gatsby)


U glavnom programu Kanskog festivala ove godine su 22 filma. Čak 15 ostvarenja su američka ili francuska ili su zajednička produkcija ovih zemalja. Po jedan film dolazi iz Meksika, Holandije, Italije, Kine, Irana, te dva japanska.

U ovogodišnjoj selekciji nema nijednog filma iz istočne Evrope, kao ni iz Njemačke, u kojoj je kinematografija posljednjih godina u velikom usponu.

Sa posebnim zanimanjem očekuje se novi film braće Koen, koji su snimili muzičku dramu kao i zadnje ostvarenje, kako je sam autor rekao, Stevena Sodeberga.

Festivalska publika će i ove godine imati prilike da vidi film kultnog američkog autora Jim Jarmusha sa vampirskom romansom - “Samo su ljubavnici preživjeli”, a režiser kultne “Male Odese” James Gray predstavlja kostimiranu dramu iz 20-ih godina prošlog stoljeća - “Imigranti”. U Kanu se takmiči i Alexander Payne sa filmom "Nebraska" - takozvani “roud movie”.

Od francuskih filmova ove godine se izdvaja ekranizacija pozorišnog hita “Venera u krznu” Romana Polanskog, dok se filmom "Mlada i lijepa" predstavlja Fransoa Ozon. U trci za "Zlatnu palmu" je i Iranac Asgar Farhadi sa filmom "Prošlost".

Novim trilerom “Štit od pruća” predstavlja se japanski klasik Takaši Mike, dok njegov zemljak Kirokazu Kore-eda predstavlja film “Kakav otac - takav sin”.

Steven Spielberg
Steven Spielberg
U konkurenciji su i holandski film “Borgman” Aleksa van Varmerdama, te Paolo Sorentino sa filmom "Velika ljepota".

Sa zanimanjem se očekuje i film "Samo bog oprašta", čiji je autor Nicolas Winding Refn.

Ceremoniju otvaranja 66. Kana vodiće francuska glumica Audrey Tautou.

Zemlja čija će kinematografija ove godine imati posebno predstavljanje na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu je Indija.

Američki reditelj producent i scenarista Steven Spielberg predsjedavaće ovogodišnjim žirijem a uz još osam osam velikih imena svjetske kinematografije: Nikol Kidman, Ang Leeija, Christopha Waltza, te francuskog glumca Daniela Auteuila, indijsku glumicu Vidyau Balan, japanskog reditelja Naomi Kawasea, britanskog reditelja i scenaristu Lynne Ramsaya te rumunskog reditelja Cristiana Mungiu.

Ovogodišnji Kanski festival traje do 26. maja, kada će na završnoj ceremoniji biti dodijeljene Palme d’Or.
XS
SM
MD
LG